ENTREVISTA A NEUS VILA, TERAPEUTA OCUPACIONAL

«L'art aporta autoestima i motivació"

L'entitat Osonament impulsa el projecte 'Parelles artístiques', que afavoreix el benestar de les persones amb problemes de salut mental

neusvila

neusvila

1
Es llegeix en minuts

–¿Què implica el projecte ‘Parelles artístiques’?

–Suposa la creació en comú de dos artistes, uns dels quals està vinculat a un recurs de salut mental. Les 99 obres resultants s’exposen fins al 14 de juliol al Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart de Barcelona. El projecte està en marxa des del 2006 i actualment hi participen una vintena de centres de salut. 

–El final del camí...

–La presentació pública de les obres representa la culminació del treball, però nosaltres valorem el procés creatiu que ha viscut cadascuna de les parelles artístiques fins a arribar aquí. A part, editem un catàleg amb la relació d’artistes i les obres participants i a la web www.parellesartistiques.cat es pot trobar tota la informació.

–¿De quina manera han treballat aquestes parelles?

–Hem posat una èmfasi especial en el procés creatiu, que és el més important. A través d’aquest s’estableix un vincle entre la parella artística. Els participants ho viuen com una experiència motivadora, que trenca amb el seu dia a dia i que els aporta creixement personal. Per facilitar les coses, a Osonament construïm les parelles d’acord amb els interessos artístics, les característiques personals i el tarannà dels artistes. Després, s’estableix una relació totalment horitzontal. És a dir, tots dos assumeixen la responsabilitat de l’elaboració de l’obra. La relació és sempre entre iguals i no en un rol de professor-alumne.

–¿Quins beneficis aporta el treball artístic a les persones amb problemes de salut mental?

–L’art és per si mateix terapèutic, i ho és encara més si permet compartir, relacionar-se, consensuar... Així, els participants poden passar d’exercir el rol de malalt al d’artista i augmentar l’autoestima. A més, la iniciativa permet combatre l’estigma de la malaltia mental i sensibilitzar la societat.

Notícies relacionades

–¿Què suposa per al projecte el recolzament de BBVA i la Fundació Antiga Caixa Manlleu?

–Va ser molt positiu que Caixa Manlleu apostés pel projecte des de l’inici i que després, amb BBVA, la iniciativa seguís endavant, mantenint la mateixa qualitat.