CIUTAT VELLA

Una ruta pel Raval ensenya els racons gais del segle passat

Dos periodistes organitzen l'itinerari, que connecta 22 llocs i costa 12 euros

2
Es llegeix en minuts
SILVIA ALBERICH
BARCELONA

L'emblemàtic teatre El Molino (plaça de la Bella Dorita, 99), un espai transgressor des que va obrir les portes a finals del segle XIX, és el punt de partida de la Ruta LGBT (acrònim de lesbiana, gai, bisexual i transsexual) del Raval, un interessant recorregut històric i cultural que pretén donar a conèixer els llocs clau en la història de l'homosexualitat barcelonina, des de principis del segle passat fins a la primera Manifestació de l'Orgull el 1977.

Al llarg de dues hores, aquesta ruta urbana i compromesa, que va començar la seva singladura el 28 de febrer passat, s'endinsa al cor del Raval per explicar les anècdotes i vivències que van tenir lloc als 22 llocs per on passa. Molts d'aquests han tancat les portes, com la mítica sala de festes La Paloma o el cine Arnau (avinguda del Paral·lel, 60), i altres han desaparegut, com els icònics pubs Barcelona de Noche (Tàpies, 5), per on van passar personatges tan il·lustres com Salvador Dalí i el cineasta italià Federico Fellini. O el Cabaret Gambrinus  (Guàrdia, 9), on es permetien les cites entre els artistes i el públic.

«D'una manera amena i divertida, volem que la gent conegui la història del col·lectiu LGTB a Barcelona, ja que fins ara no existia una ruta que expliqués aquesta realitat històrica», exposa la periodista Thais Morales, la qual, juntament amb la seva col·lega de professió Carme Pollina, organitza i guia aquest itinerari.

«La nostra ruta està adreçada a tothom, no només als homosexuals. Crec que fa falta saber quines aportacions han fet determinades persones i llocs a la història d'aquest col·lectiu a Barcelona», explica Pollina.

«Ara fem la ruta en castellà i català però, a partir de l'estiu, també l'oferirem en anglès -avança Pollina-, perquè hi ha molta afluència de turistes homosexuals i a més a més té lloc a la ciutat el Circuit Festival, l'esdeveniment internacional més important del col·lectiu».

Notícies relacionades

MAJORIA FEMENINA / Ramon Trilla és un dels pocs homes que han participat en l'itinerari, al qual solen acudir dones. «Em vaig assabentar que es feia aquesta ruta a través d'un amic. Crec que pretén visibilitzar el moviment homosexual i normalitzar-lo», destaca Trilla. «M'ha agradat, és interessant i he descobert molts llocs emblemàtics de la ciutat», afegeix una altra assistent, Núria Pedrerol.

La ruta costa 12 euros per persona. Per participar-hi, cal fer la inscripció a la pàgina www.lgtbarcelona.wordpress.com.