El Museu de Cultures del Món obre gratis durant dos mesos

Les 529 peces de l'espai ofereixen un fascinant viatge artístic i històric

2
Es llegeix en minuts
ÓSCAR HERNÁNDEZ
BARCELONA

Un nou museu barceloní obre en plena crisi econòmica. El segon en menys d'un any, després del del Disseny. El flamant Museu de Cultures del Món (Montcada, 12) s'ha estrenat amb 529 peces artístiques i històriques procedents d'Àsia, Amèrica, Àfrica i Oceania. A través de les peces i d'innovadors elements expositius es fa un viatge que ajuda a entendre la diversitat i també els punts en comú entre les diferents cultures. La intensa passejada multicultural en aquest no temps i no lloc és gratuïta durant els dos primers mesos, fins al 7 d'abril.

«És un museu de l'art que posa les peces en un context social i històric», va explicar Jaume Ciurana, tinent d'alcalde de Cultura, en la presentació del museu. I per facilitar-ne la comprensió hi ha variats nivells de lectura en cada una de les peces i sales, gràcies a plafons, pantalles tàctils, vídeos i mapes. Fins i tot  l'ordre de les sales i la seva dimensió estan en relació amb la cartografia i la influència entre diferents cultures.

El Museu de Cultures del Món ofereix peces úniques com la maça del poder recollida pel capità Cook a l'illa de Tonga, a Oceania, o un dels tres únics mil·lenaris budes en dejuni que hi ha al món, i una impressionant sala de màscares. «Aquí, com a la resta del museu, s'han controlat les llums i les ombres per destacar cada detall. Les màscares s'han col·locat de manera que el públic les pugui veure també per darrere», explica Josep Lluís Alay, director del museu. L'efecte és impressionant. Les vitrines gairebé desapareixen. Ajuda el continent, una sala de volta catalana. «Al museu també hi ha Europa gràcies a les dues cases dels segles XIV i XV en les quals es troba i que s'han rehabilitat», aclareix l'expert.

Notícies relacionades

COL·LABORACIONS / El nou museu urbà és totalment accessible per a persones amb discapacitat. També manté contacte i intercanvia peces amb museus i institucions d'altres països i acollirà un centre de recerca propi. Un cop passats els dos primers mesos d'accés lliure, l'entrada costarà 5 euros (3,5 per a joves, jubilats i altres col·lectius). Tindrà a més a més sempre una exposició temporal gratuïta.

Una altra característica del Museu de Cultures del Món és la col·laboració entre l'àmbit públic i el privat. Diversos col·leccionistes han cedit les seves obres, que se sumen al patrimoni etnològic acumulat per l'Ajuntament al llarg dels últims anys per fer possible ara aquest fascinant viatge.