Descoberta una «rara família» d’exoplanetes al voltant d’una estrella pròxima

ESA

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’Agència Espacial Europea (ESA) acaba de revelar l’existència d’una «rara família»d’exoplanetes que orbiten al voltant d’una estrella relativament pròxima al nostre planeta. Segons ha anunciat aquest dimecres un equip internacional d’astrònoms a la revista científica ‘Nature’, es tracta de sis mons situats a 100 anys llum de nosaltres en el que els terrícoles coneixem com la constel·lació del nord de Coma Berenices. Fa un parell d’anys que els científics van detectar un curiós canvi en la brillantor d’una estrella situada en aquesta regió del cosmos i ara, després de mesos d’anàlisi, per fi han pogut relacionar aquest fenomen amb la presència de sis nous mons més enllà del nostre Sistema Solar.

Poc sabem sobre com són realment aquests misteriosos (i acabats de descobrir) planetes. Les primeres anàlisis apunten que es tracta de mons més petits que el nostre Neptú que orbiten al voltant de l’estrella HD110067. Els més pròxims al seu astre tarden al voltant de nou dies a finalitzar una òrbita completa, mentre que els més llunyans triguen uns 54 dies (així que, tècnicament, això és el que duraria un any en aquests llocs). Les dades recopilades fins ara pel telescopi europeu CHEOPS també suggereixen que podria tractar-se de mons amb atmosferes grans i rics en hidrogen.

Una raresa espacial

Notícies relacionades

Una de les dades més curioses després d’aquest descobriment és la curiosa evolució d’aquest sistema planetari situat a quatre passes del nostre planeta (almenys, pel que fa a termes astronòmics). L’equip d’astrònoms que ha liderat l’estudi d’aquesta «rara família» d’exoplanetes, encapçalats per Rafael Luque de la Universitat de Chicago, suggereixen que aquests mons pràcticament no han canviat des del seu naixement fa almenys 4.000 milions d’anys. L’estudi d’aquesta raresa espacial, doncs, suposaria una oportunitat d’or per aprendre més sobre els planetes subneptunians així com les estrelles que els allotgen.

Les primeres anàlisis suggereixen que faria 4.000 milions d’anys que aquests mons no experimenten cap canvi

La troballa publicada aquest dimecres és la primera del seu tipus. Els experts, de fet, expliquen que mai s’havia descobert una estrella d’aquest tipus que aculli més de quatre planetes en la seva òrbita. En el cas concret de l’astre HD 110067, els sis mons descoberts podrien no ser els únics que pul·lulen al seu voltant. En futures observacions s’intentarà buscar més planetes en el que es coneix com a ‘zona temperada’ de l’estrella (i on, eventualment, podrien haver sorgit formes de vida extraterrestre). De moment, a falta de més anàlisis, els experts miren entusiasmats cap a l’estudi d’aquesta enigmàtica regió del cosmos.