El Nobel de química 2023 premia la revolució dels punts quàntics
1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències ha decidit atorgar el premi Nobel de química 2023 als investigadors Moungi Bawendi (1961, França), Louis Brus (1943, Estats Units) i Alexei Ekimov (1945, Rússia) per la troballa i desenvolupament dels punts quàntics, «unes nanopartícules tan petites que la seva mida en determina les propietats». La decisió, filtrada per error hores abans de l’anunci oficial, ha sigut àmpliament aplaudida per la comunitat científica. Sobretot perquè aquest descobriment es va utilitzar per desenvolupar els llums led i les pantalles de televisió, ja s’està aplicant per guiar les operacions d’alta precisió i, algun dia, podria il·luminar el camí per a la recerca de nous medicaments.

En aquests moments, Bawendi és professor a l’Institut Tecnològic de Massachusetts, Brus és professor emèrit a la Universitat de Colúmbia i Ekimov treballa per a l’empresa Nanocrystals Technology Inc.

Premis científics

Notícies relacionades

El guardó de química és l’últim dels Nobel científics que s’entreguen en aquesta edició. Dilluns es va anunciar que els guanyadors de la categoria de medicina eren Katalin Karikó (1955, Hongria) i Drew Weisseman (1959, Estats Units) pel desenvolupament de la tecnologia que va permetre desenvolupar les primeres vacunes contra la covid-19. Dimarts, en la branca de física es va premiar el treball dels investigadors Pierre Agostini, Ferenc Krauzs i Anne L’Huillier per estudiar una cosa tan fascinant com el recorregut que fa la llum en una trilionèsima part d’un segon.

En aquesta edició, només dos dels vuit professionals premiats són dones. Karikó, per la seva banda, ha sigut la 13a dona guardonada amb el premi de medicina i L’Huillier, la cinquena seleccionada en la categoria de física. En química, la disciplina premiada aquest dimecres, només hi ha vuit dones amb una trajectòria que hagi sigut distingida amb aquest prestigiós reconeixement. En total, en el conjunt de les categories científiques, s’estima que en més d’un segle d’història les dones amb prou feines han rebut un 3% dels guardons del Nobel.