El Nobel de física 2023 premia el ‘viatge’ a l’interior dels àtoms i les molècules

AFP / Jonathan NACKSTRAND

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències acaba de concedir el premi Nobel de física 2023 als investigadors Pierre Agostini, Ferenc Krauzs i Anne L’Huillier pels seus experiments «que han brindat a la humanitat noves eines per explorar el món dels electrons dins dels àtoms i les molècules».  El guardó científic, anunciat aquest mateix dimarts, és el segon que s’entrega en aquesta edició després de l’entregat ahir en la categoria de medicina, amb el qual es va premiar els ‘pares’ de les primeres vacunes contra la covid-19, i abans del reconeixement de la categoria de química, que s’anunciarà demà, dimecres. 

Notícies relacionades

L’any passat, el Nobel de física va recaure en els investigadors Alain Aspect, John F. Clauser i Anton Zilinger pel seu treballs pioners en física quàntica. L’any anterior, el 2021, es va premiar els científics Syukuro Manabe i Klaus Hasselmann pels seus estudis per entendre l’avanç de la crisi climàtica i el físic italià Giorgio Parisi per les seves «contribucions fonamentals per a la nostra comprensió dels sistemes físics complexos».

En els seus més de 120 anys d’història, el Nobel de física ha reconegut la tasca de 221 científics de primer nivell en diferents branques d’aquesta disciplina. Fins ara, només quatre dones havien sigut guardonades amb aquest premi: Marie Curie (1903), Maria Goeppert-Mayer (1963), Donna Strickland (2018) i Andrea Ghez (2020). Després de l’anunci d’aquest dimarts, Anne L’Huillier acaba de convertir-se en la cinquena científica a ser reconeguda amb aquest guardó.