La NASA publicarà el seu informe final sobre ovnis a l’agost

REUTERS/Adriano Machado

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa ja sis mesos que l’agència espacial nord-americana NASA va crear el primer grup científic independent per a l’estudi dels ovnis (és a dir, aquests objectes aeris no identificats d’origen encara misteriós). Després de mesos de minuciosos estudis, a finals de maig aquest grup d’experts va fer la primera compareixença pública per parlar de les seves troballes preliminars sobre la qüestió. Ara, segons ha anunciat l’administrador de l’agència, Bill Nelson, els experts són en la fase final de deliberacions i es preparen per publicar l’informe final a l’agost

L’administrador de la NASA, Bill Nelson, afirma que l’informe es publicarà «el mes que ve» tot i que no n’ha especificat una data exacta

Durant la primera trobada pública d’aquesta comissió, integrada per 16 experts independents de diferents disciplines, es va plantejar la necessitat de crear un nou full de ruta per a l’estudi d’aquests fenòmens. «Hem d’acabar amb l’estigma, millorar la recopilació de dades i utilitzar totes les eines científiques disponibles per estudiar aquests fenòmens», van apuntar els portaveus d’aquest grup durant una compareixença celebrada el 31 de maig. «Necessitem separar les especulacions dels fets, les evidències de la ficció», va comentar llavors l’astrofísic David Spergel, un dels científics que ha liderat aquest grup. 

Segons van avançar els participants, en aquest nou «full de ruta» per a l’estudi dels ovnis s’inclouran recomanacions com, per exemple, millorar la recopilació d’imatges d’alta qualitat d’aquests albiraments («les gravacions dels telèfons mòbils tenen un valor molt limitat a causa de la resolució de les càmeres», adverteix l’informe), utilitzar tant els satèl·lits d’observació de la Terra com instruments científics d’última generació per millorar la recollida de dades, revisar els casos fins ara arxivats i crear aliances internacionals amb altres institucions per avançar en l’estudi d’aquests fenòmens.

Albiraments anòmals

Notícies relacionades

En els últims 30 anys, segons dades del Pentàgon, s’han detectat prop de 800 albiraments d’objectes voladors no identificats al voltant del món. En la majoria de casos, aquests objectes s’han detectat a l’altura dels avions. Segons ha explicat Sean Kirkpatrick, portaveu del Pentàgon, en la gran majoria de casos s’ha pogut trobar una explicació convincent per a aquests esdeveniments (entre les quals s’inclouen fenòmens atmosfèrics naturals o detecció de tecnologia militar). Només hi ha entre un 2% i un 5% dels casos que segueixen classificats com a «anòmals» i dels quals, ara com ara, no podem testificar l’origen.

Un dels principals problemes sobre el qual han advertit els experts és la falta de dades fiables per entendre aquests fenòmens. Sobretot perquè, fins ara, la gran majoria d’albiraments s’han reportat de forma aïllada, amb diferents paràmetres i sense massa dades per corroborar les històries. «Moltes de les dades que tenim sobre albiraments d’ovnis són incompletes, inconsistents o amb escassa documentació. Necessitem millorar la recollida d’informació per poder portar a terme investigacions científiques de qualitat i entendre de què es tracta», va explicar la científica Federica Bianco, una de les integrants d’aquest projecte d’investigació, durant la compareixença de maig.