S’han descobert més de 20 asteroides potencialment perillosos per a la Terra

S’han descobert més de 20 asteroides potencialment perillosos per a la Terra
2
Es llegeix en minuts

Tant la NASA com altres organitzacions científiques i acadèmiques fan constantment investigacions i estudis sobre asteroides pròxims a la Terra. L’objectiu és identificar, rastrejar i avaluar el risc d’impacte d’asteroides potencialment perillosos. Aquests esforços se centren a recopilar dades sobre l’òrbita, mida, forma i composició dels asteroides per predir la seva trajectòria i avaluar la possibilitat d’un impacte al nostre planeta.

La NASA, a través del seu programa Near-Earth Object Observations (NEOO), i altres institucions acadèmiques i astronòmiques arreu del món, treballen en conjunt per monitorar i catalogar els asteroides pròxims a la Terra. Utilitzen telescopis i observatoris per identificar i rastrejar aquests objectes, i recopilen dades per refinar les prediccions de les òrbites i avaluar-ne els riscos potencials.

Pròxims a la Terra

Un d’aquests estudis, dels més recents, és el que ha fet la NASA conjuntament amb científics de la Universitat de Colorado, que analitza els diversos asteroides que orbiten la Terra per avaluar els riscos de futures col·lisions.

Aquest estudi, publicat a finals de maig, ha proporcionat una gran quantitat d’informació sobre el nostre sistema solar i els asteroides que hi ha, un total de 962 d’almenys un quilòmetre d’ample, que passen periòdicament «a prop» del nostre planeta. Per determinar quin d’aquests es podria acostar prou com per acabar en un possible impacte amb la Terra, els investigadors van utilitzar eines matemàtiques innovadores per predir les trajectòries futures de més de 800 objectes celestes durant els pròxims 1.000 anys.

Els especialistes van identificar un objecte en particular, l’asteroide 7482, com a especialment perillós. També en van destacar un més, el 143651, que té una òrbita tan caòtica que és impossible predir la seva posició exacta passades unes poques dècades. En total, els astrònoms van identificar una vintena d’objectes –un total de 28 candidats– que tenen una probabilitat diferent de zero d’una «trobada profunda i pròxima», cosa que significa que passaran a menys de la distància de la Terra a la Lluna.

Probabilitat de col·lisió

En el cas específic de l’asteroide 7482, van determinar que passarà una quantitat significativa de temps a prop de la Terra durant el pròxim mil·lenni. Tot i que això no significa necessàriament que xocarà contra el nostre planeta, sí que indica que aquesta roca presenta més probabilitat d’una col·lisió durant els pròxims mil anys. Sobre el 143651, van destacar que l’enorme variabilitat de la seva òrbita constitueix el risc més significatiu, al no poder determinar la seva ubicació amb certa regularitat.

Notícies relacionades

«No volem alarmar la gent, perquè els resultats no són alarmants», ha assegurat Oscar Fuentes-Muñoz, autor principal de l’estudi. Però, segons aquest científic, establir la trajectòria d’un asteroide amb dècades d’antelació és molt més efectiu que fer-ho uns anys o mesos abans d’un impacte previst.

De fet, com abans es detecti l’objecte, més fàcil serà recopilar informació crucial sobre la seva composició, la velocitat, la trajectòria exacta i, per tant, més fàcil serà establir el risc real que això implica per a la Terra.

Temes:

Asteroides Terra