Decisió final

Europa aprova la vacuna d’Hipra, la primera injecció espanyola contra la covid-19

  • Multimèdia | ¿Què diferencia la vacuna d’Hipra contra la covid-19 de les altres?

  • Europa dona el vistiplau a la primera immunització contra el coronavirus produïda a Girona

A1-114333674.jpg

A1-114333674.jpg / EPC_EXTERNAS

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Europa acaba de donar llum verda a la vacuna d’Hipra: la primera injecció contra la covid-19 dissenyada, testada i produïda a Espanya. Després de diversos anys d’estudis clínics de la farmacèutica i mesos d’exhaustives anàlisis de les autoritats sanitàries, l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha anunciat l’aprovació definitiva de la fórmula espanyola. La injecció es vendrà per tot Europa com a dosi de reforç contra el coronavirus que fa tres anys va desencadenar la crisi sanitària global de la covid-19 i que, ara com ara, continua causant contagis arreu del món. El seu ús està recomanat per a tota persona més gran de 16 anys que anteriorment hagi sigut vacunada amb Pfizer o Moderna.

La decisió, emesa pel comitè de medicaments d’ús humà de l’autoritat europea, arriba amb diversos mesos de retard respecte a les previsions oficials però, per fi, arriba. Després del veredicte de les autoritats sanitàries, la vacuna d’Hipra es converteix en la vuitena immunització contra la covid-19 disponible a Europa. La Comissió Europea va aprovar la compra de fins a 250 milions de dosis d’aquest fàrmac espanyol contra el coronavirus. Espanya, per la seva banda, té assegurades almenys 3,2 milions de dosis d’aquesta immunització produïda a Amer.

La injecció d’Hipra sortirà al mercat amb el nom de ‘Bimervax’ i es presenta com una «vacuna de nova generació» que «respon a les necessitats actuals de la pandèmia», segons explica Elia Torroella, vicepresidenta executiva i directora de R+D i registres de la companyia. La vacuna espanyola es podrà comercialitzar des d’aquesta mateixa setmana a tots els països de la Unió Europea que hagin participat a comprar-la i que reclamin els seus respectius vials. De moment, ja són catorze els països que han mostrat interès a disposar d’aquest medicament.

Carrera científica

Notícies relacionades

L’aprovació de la vacuna d’Hipra contra la covid-19 suposa una fita per a la ciència espanyola. «És una raó d’orgull saber que som un dels set països capaços de desenvolupar una vacuna contra la covid-19. Aconseguir una immunització en tres anys continua sent un temps rècord», va destacar Diana Morant, ministra de Ciència, en una entrevista amb EL PERIÓDICO. «Més enllà d’aquesta vacuna contra la covid-19, ara som un país més resilient i més ben preparat davant les crisis sanitàries que podrien sorgir en un futur», va afegir la ministra.

En el procés d’assajos clínics, la vacuna d’Hipra ha mostrat altes taxes d’efectivitat enfront detotes les variants detectades fins ara. El seu ús com a dosi de reforç en persones que prèviament han sigut vacunades amb altres fórmules genera «una resposta immune forta i duradora». Això, segons va explicar Carmen Cámara, de la Societat Espanyola d’Immunologia, es deu al fet que «al canviar de tipus de vacunes estem estimulant un altre tipus de cèl·lules immunes i així també aconseguim generar una producció d’anticossos neutralizants més potent».