Dubte raonable

¿Són perillosos els satèl·lits Starlink d’Elon Musk?

  • Consulta quan pots veure avui els satèl·lits Starlink a la teva ciutat

Starlink satellites in the night sky over Austria

Starlink satellites in the night sky over Austria / EFE / CHRISTIAN BRUNA

1
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des d’aquest diumenge, un conjunt d’‘estels’ –satèl·lits– Starlink travessen el cel d’Espanya, una ‘constel·lació’ que ha pogut ser detectada per nombrosos ciutadans a diversos punts de la Península.

Starlink és una xarxa satel·litària desenvolupada per SpaceX, empresa fundada per Elon Musk, que té com a objectiu portar internet a cada racó del planeta. La idea de Starlink és col·locar a l’òrbita terrestre baixa un total de 12.000 satèl·lits en una primera fase –per als quals ja té autorització als EUA–, dels quals ja estan operatius a l’espai prop de 3.500.

Els satèl·lits s’eleven en grups nombrosos, normalment més de 50 a cada llançament, i la seva altura orbital és d’uns 550 quilòmetres. En el moment d’enlairament és quan els podem veure brillants i en grup –alineats, de fet.

Reflex del sol

Això passa perquè quan s’eleven tarden un temps a arribar a la seva posició definitiva en òrbita i durant unes hores naveguen junts. La llum que veiem és el reflex del sol i és que els raig reboten contra la seva estructura; per aquest motiu només els veiem quan es fa fosc o just abans de la sortida del sol.

SpaceX va llençar amb èxit aquest diumenge la seva desena missió de l’any– és a dir, en menys d’un mes i mig, ja hi ha hagut deu missions similars–. El d’aquest diumenge va posar en òrbita 55 satèl·lits Starlink a bord del coet Falcon 9.

El llançament es va fer des de l’estació espacial de Cap Canaveral i el Falcon va ser l’encarregat de fer-ho; es tracta del coet més segur i únic certificat per poder transportar humans a l’Estació Espacial Internacional.

En altres missions

SpaceX ja havia utilitzat aquest Falcon en sis missions Starlink; a més, serà utilitzat en dos vols històrics d’astronautes privats, els primers llançaments turístics.

Notícies relacionades

Al principi, el llançament de satèl·lits a l’espai no ha de suposar un problema, tot i que alguns científics es queixen que entorpeixen l’observació d’astres naturals i que l’excés d’escombraries espacials sí que pot generar, a la llarga, problemes.

Com, de fet, ja ha causat problemes en diverses ocasions l’entrada a l’atmosfera de les restes de coets descontrolats, en aquest cas, de nacionalitat xinesa.

Temes:

Espai Elon Musk