Obituari espacial

El robot de la NASA ‘Insight’ s’apaga per sempre: «El seu llegat continuarà viu»

  • L’acumulació de pols als panells solars del mòdul posa fi a una aventura de quatre anys

El robot de la NASA ‘Insight’ s’apaga per sempre: «El seu llegat continuarà viu»

NASA

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El robot de la NASA ‘Insight’ s’ha apagat per sempre. La primera missió enviada per estudiar els terratrèmols del planeta vermell (i la primera de la història que ha aconseguit detectar sismes més enllà del nostre planeta mare) arriba al final després de més de 1.445 dies marcians perquè, després de quatre anys de pols marciana, s’ha quedat sense energia. La NASA ho ha confirmat aquest dimecres amb un tuit que assenyala que «el seu llegat continuarà viu».

Fa tot just un parell de dies, el mòdul marcià va enviar un últim (i emotiu) missatge als seus seguidors terrícoles: «No us preocupeu per mi, el meu temps aquí ha sigut productiu i serè».

La missió ‘Insight’ va abandonar la bala blava el 5 de maig del 2018, va viatjar sis mesos i mig per l’espai i el 26 de novembre del 2018 va aterrar a Mart. Aquesta sonda espacial, a diferència d’altres missions robòtiques enviades al planeta vermell, va ser dissenyada per posar-se de forma fixa sobre la superfície marciana i, a partir d’aquí, estudiar la geologia d’aquest enigmàtic món vermellós. Sense moure’s ni un mil·límetre, l’‘Insight’ va desplegar una bateria d’instruments científics per explorar el subsol marcià, inspeccionar les fonts d’aigua subterrània i entendre més sobre l’estructura de l’escorça del planeta vermell. La seva aventura havia de durar només un any marcià (l’equivalent a dos de terrestres) però, gràcies al treball (i l’enginy) de l’equip científic a càrrec de la missió, va acabar durant el doble del previst.

En els seus quatre anys de vida, l’‘Insight’ ha aconseguit registrar més de 1.300 esdeveniments sísmics rellevants, estudiar en profunditat més de 50 marttrèmols, analitzar una tremolor de magnitud cinc que va durar més de sis hores, identificar diverses zones geològicament actives a Mart, aconseguir la primera radiografia completa de l’escorça, la capa i el nucli del planeta vermell i captar gairebé 7.000 fotografies de la planura marciana Elysium Planitia. Un dels èxits més importants d’aquesta missió, revelat fa només unes setmanes, és que el planeta vermell té una zona geològicament activa de més de 4.000 quilòmetres de diàmetres (gairebé tan gran com la superfície d’Europa) que algun dia podria entrar en erupció.


L’aventura d’aquest robot ha arribat al final a causa de l’acumulació de pols que, després de quatre anys de vaivens, ha tapat totalment els panells solars del mòdul i l’ha deixat sense ni mica d’energia. En primers dies sobre la superfície de Mart, l’‘Insight’ tenia prou energia com per alimentar un forn elèctric durant més d’una hora i mitja. L’estiu passat, després de quatre anys d’exploració marciana, la sonda amb prou feines tenia energia per encendre el forn durant 10 minuts. Ara, amb les seves últimes forces només ha pogut enviar una última fotografia per acomiadar-se oficialment dels terrícoles.

Pols espacial

Notícies relacionades

No és la primera vegada que la pols marciana esgota les bateries d’una missió d’exploració espacial. El 2019, el viatge del tot terreny espacial ‘Opportunity’ també es va veure truncat per la mateixa raó. L’explorador espacial es va apagar després de més de 15 anys de recorregut perquè, un cop més, l’acumulació de pols als panells solars va deixar la missió sense energia. En el cas de l’‘Insight’, la missió del qual amb prou feines havia de durar dos anys terrestres, al final s’ha acabat allargant més del doble del previst gràcies a l’enginy de l’equip científic a càrrec de la missió. Com quan, per exemple, van utilitzar el braç mecànic del mòdul per sacsejar part de la pols marciana acumulada als panells solars.

Aquesta estratègia va aconseguir allargar la vida útil de la missió durant anys però ara, segons expliquen els responsables del projecte, ja no n’hi ha prou. En aquests moments Mart s’endinsa en una estació on hi haurà cada vegada més pols a l’aire i cada vegada menys llum solar. Amb aquestes condicions, és molt complicat que la nau es pugui desfer de la pàtina polsosa que tapa els seus panells solars i així recuperar forces. L’única esperança perquè revisqués seria l’arribada d’un remolí de pols passatgera. Tot i que per ara no s’espera. Almenys no a temps per evitar l’aturada definitiva del mòdul.

Temes:

Espai NASA Mart