Troballa astronòmica

Descobert un asteroide «devorador de planetes» ocult per la brillantor del Sol

El 2022 l’AP7 creua la seva òrbita amb la de la Terra, fet que crea una remota possibilitat de col·lisió catastròfica

Descobert un asteroide «devorador de planetes» ocult per la brillantor del Sol

Bryan Goff / Unsplash

2
Es llegeix en minuts
France Presse

Un equip internacional d’astrònoms ha anunciat el descobriment d’un enorme asteroide amb una òrbita que es creua amb la de la Terra, i crea així una petita possibilitat que es produeixi una col·lisió catastròfica en un futur llunyà.

L’asteroide, d’1,5 quilòmetres d’ample, anomenat el 2022 AP7, va ser descobert en una àrea on és particularment difícil detectar objectes a causa de la brillantor del Sol.

Va ser trobat utilitzant instruments d’alta tecnologia en el telescopi de Víctor M. Blanco, a Xile, originalment desenvolupat per estudiar matèria fosca, i els resultats de la recerca es van publicar a la revista científica ‘The Astronomical Journal’.

«El 2022 AP7 es creua amb l’òrbita de la Terra, fet que el converteix en un asteroide potencialment perillós, però actualment no té una trajectòria que el faci xocar amb la Terra, ni ara ni en el futur», va dir l’autor principal de la troballa, l’astrònom Scott Sheppard de l’Institut Carnegie per a la Ciència.

La potencial amenaça ve del fet que, com qualsevol objecte en òrbita, la seva trajectòria es modificarà lentament per les innombrables forces gravitacionals. Els pronòstics llavors són difícils de fer a més llarg termini.

El grup de recerca finançat pels Estats Units, NOIRLab, que opera múltiples observatoris, va descriure l’asteroide com «l’objecte més gran potencialment perillós per a la Terra que s’ha descobert en els últims vuit anys».

L’impacte, improbable, seria devastador

El 2022 AP7 tardaria cinc anys a donar la volta al Sol en la seva actual òrbita, i el seu punt més pròxim a la Terra es manté a diversos milions de quilòmetres.

Si bé el risc és molt petit, una col·lisió d’un asteroide d’aquesta mida «tindria un impacte devastador en la vida com la coneixem», diu Sheppard. Explica que la pols que s’aixecaria a l’aire tindria un enorme efecte refrigerador, que provocaria un «esdeveniment d’extinció com no s’ha vist a la Terra en milions d’anys».

Cap dels aproximadament 30.000 asteroides de totes les mides que han sigut catalogats com «Objectes Pròxims a la Terra» (NEOs) amenacen la terra pels 100 anys següents.

Ocults en la resplendor del Sol

Notícies relacionades

Segons Sheppard, hi ha «entre 20 i 50 NEOs enormes que falta trobar», però la majoria està en òrbites ubicades en la resplendor del Sol».

Com a preparació per al futur descobriment d’un objecte que impliqui més amenaça, la NASA va portar a terme una missió de prova a finals del setembre en què va col·lidir una nau espacial contra un asteroide, i provava així que és possible canviar la seva trajectòria.