Llenguatges digitals

Terraplanisme viral: ¿estan els mems amplificant la conspiranoia?

  • Les tesis terraplanistes, negacionistes i conspiranoiques viuen un nou auge a les xarxes socials a través dels continguts d’humor

  • Un sociòleg i un vinyetista reflexionen sobre si aquest tipus de continguts poden reforçar aquestes idees o ridiculitzar-les

Terraplanisme viral: ¿estan els mems amplificant la conspiranoia?

Bored panda

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La Sofia no creu en les teories de la conspiració però a les seves xarxes socials comparteix mems sobre terraplanisme. La Laura, la seva amiga i companya d’universitat, tampoc es considera negacionista però, tot i així, fa broma sobre la «plandèmia» i «els microxips de les vacunes». Ni elles ni cap del seu grup creuen de veritat en aquestes històries, però a l’estiu (per sobreviure a l’avorriment d’algunes tardes) quedaven per veure vídeos com «cinc proves que demostren que Beyoncé és una reptiliana», «el vídeo real d’un fantasma menjant patates» i «Avril Lavigne ha mort i ha sigut substituïda per un clon». «Sabem que res d’això és cert, però ho compartim per riure», explica una de les joves. «No ens creiem res d’això, però tenim amics que comparteixen els mateixos mems de manera no irònica», afegeix una altra.

En un món on (cada vegada més) les xarxes socials contribueixen a construir la nostra visió del món, els mems terraplanistes, negacionistes i conspiranoics podrien estar amplificant la difusió de les teories de la conspiració. Aquest cap de setmana, sense anar més lluny, centenars de persones es van reunir a Barcelona per a la tercera trobada nacional sobre ‘Terra plana’. Segons adverteixen els experts, les teories terraplanistes —desmentides una i mil vegades a través d’experiments, proves empíriques i sentit comú— han tornat a ressorgir en els últims anys en algunes esferes d’internet. En part, impulsades pels continguts virals que uns comparteixen per humor i altres des de la convicció.

¿Però de veritat tenen alguna cosa a veure els mems en el ressorgir del terraplanismo? El debat està obert. Segons explica el sociòleg Iago Moreno, expert en memètica i cultura digital, hi ha autors que defensen que els mems s’han convertit en un «bloc de construcció» que contribueix a formar la nostra percepció del món. Així que, en aquest sentit, els mems terraplanistes podrien veure’s com un reflex que aquestes tesis existeixen en la cultura popular (i, en certa manera, també podrien interpretar-se com una manera de legitimar el relat dels que volen «desestabilitzar la veritat»). Però en l’altre costat de la balança, Moreno també afegeix un matís clau per enfocar la discussió: «Els mems terraplanistes es construeixen a partir de diverses capes d’ironia. No reivindiquen el missatge, l’exposen de manera postirònica».

«Els mems terraplanistes triomfen perquè posen èmfasi en la ridiculesa del missatge: repliquen aquestes tesis per mostrar com d’absurdes poden arribar a ser, no per donar-los la raó», comenta el vinyetista Julio Rey, director de l’àrea gràfica de l’Instituto Quevedo de las Artes del Humor. «Sí que és cert que, d’alguna manera, al compartir aquest tipus de continguts estem exercint d’altaveu per al missatge. Però això també passa amb les notícies. I allà hem de confiar que el receptor tingui prou capacitat crítica i sentit comú per entendre que es tracta d’una broma», reflexiona l’humorista.

«Els mems terraplanistes triomfen perquè posen èmfasi en la ridiculesa del missatge»

Julio Rey, vinyetista

Històries sorprenents

Una de les claus per entendre la viralitat dels mems terraplanistes té a veure, justament, amb el tipus de resposta emocional que desperten. Segons explica el divulgador científic Pere Estupinyà, per al nostre cervell és més fàcil recordar històries «sorprenents i aclaparadores» com les relatades per teories de la conspiració que explicacions racionals i més avorrides que es corresponen amb la realitat. En aquest sentit, doncs, ens resultaria més interessant compartir una broma sobre una tesi esperpèntica, que ens faci riure, que no una cosa més complicada. En l’ecosistema de les xarxes socials, a més, els continguts d’humor ho tenen més fàcil per convertir-se en virals.

Notícies relacionades

Tampoc és casualitat que els mems sobre ‘la Terra plana’ es comparteixin junt amb altres publicacions humorístiques que defensen tesis tan absurdes com que «els dinosaures van ajudar a construir les piràmides» i «els dibuixos animats oculten missatges satànics per a nens». Segons explica el psicòleg Ramón Nogueras al llibre ‘Por qué creemos en mierdas’, «donar per vàlides ‘magufades’ és com una politoxicomania: si creus en una, ets tolerant amb totes les altres». Sobretot perquè aquest tipus de teories es basen en la idea que existeix una «conspiració global» per ocultar la veritat i que, en el fons, aquest univers paral·lel de fets és l’alternativa a «la veritat oficial».

«Els mems sobre terraplanisme poden servir de ‘vacuna contra el missatge’

Iago Moreno, sociòleg

La pregunta clau és la següent: ¿el fet que ara es comparteixin més mems de terraplanistes podria estar donant ales a teories que fins ara eren marginals? Les opinions estan dividides respecte a això. Igual que hi ha qui defensa que aquestes tesis s’estan convertint en una «opció ideològica més», també hi ha qui argumenta que exposar aquestes idees com una cosa ridícula podria servir de barrera de contenció. «Els mems sobre terraplanisme poden servir de ‘vacuna’ contra el missatge. De vegades és més eficaç tractar aquests temes de manera irònica que compartir una crítica intel·ligent i articulada desmuntant els seus arguments», reflexiona Moreno.