Nova troballa

Investigadors identifiquen biomarcadors per al diagnòstic precoç de l’Alzheimer

Són senyals idònies per indicar canvis cerebrals relacionats amb la proteïna amiloide en persones que encara no manifesten símptomes cognitius

Investigadors identifiquen biomarcadors per al diagnòstic precoç de l’Alzheimer
1
Es llegeix en minuts
EFE

Un nou estudi liderat per la Fundació Pasqual Maragall, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i la Universitat de Göteborg (Suècia) ha identificat dos nous biomarcadors a la sang que capten millor els primers indicis de l’Alzheimer per diagnosticar-lo precoçment.

Es tracta dels biomarcadors sanguinis p-tau 217 i p-tau231, idonis per indicar canvis cerebrals relacionats amb la proteïna amiloide en persones que encara no manifesten símptomes cognitius, de manera que es pot detectar de manera precoç si una persona ja des de la mitjana edat té un alt risc de desenvolupar Alzheimer.

L’estudi

La investigació, que dins la Fundació Pasqual Maragall encapçalava el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), ha sigut publicada a la prestigiosa revista ‘Nature Medicine’. I com a professors líders de l’equip internacional figuren Marc Suárez-Calvet, investigador del centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragal i neuròleg de l’Hospital del Mar, i el professor Kaj Blennow, de la Universitat de Göteborg.

Notícies relacionades

Aquesta troballa ajudarà a impulsar assajos clínics sobre la fase preclínica de la malaltia de l’Alzheimer i, a més, l’anàlisi de biomarcadors en sang és un procediment econòmic i no invasiu amb un gran potencial per ajudar al procés diagnòstic de la patologia de l’Alzheimer, han assegurat en un comunicat els seus responsables.

Per portar a terme aquesta comparació directa entre els principals biomarcadors es va analitzar el seu comportament en gairebé 400 participants que formen part de l’Estudi Alfa, que compta amb el suport de la Fundació La Caixa.

Temes:

Alzheimer