Sanitat

Nova esperança per a la detecció primerenca de l’Alzheimer: la seva relació amb els trastorns intestinals

La troballa obre la porta a la investigació de nous tractaments potencials

El colesterol també podria tenir un paper clau

Nova esperança per a la detecció primerenca de l’Alzheimer: la seva relació amb els trastorns intestinals

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
EP

Un estudi de la Universitat Edith Cowan (Austràlia) ha confirmat la relació genètica entre els trastorns intestinals i la malaltia d’Alzheimer, cosa que podria conduir a una detecció més primerenca i a nous tractaments potencials.

L’Alzheimer destrueix la memòria i la capacitat de pensar i és la forma més freqüent de demència. No té tractaments curatius coneguts i s’espera que afecti més de 82 milions de persones i costi 2 bilions de dòlars el 2030.

Estudis observacionals anteriors han suggerit una relació entre l’Alzheimer i els trastorns del tracte gastrointestinal, però el que és subjacent a aquestes relacions no estava clar, fins ara. Aquest treball, publicat a la revista científica ‘Communications Biology’, ha aportat ara nous coneixements sobre aquestes relacions al confirmar un vincle genètic entre l’Alzheimer i múltiples trastorns intestinals.

L’estudi va analitzar grans conjunts de dades genètiques de l’Alzheimer i de diversos estudis sobre trastorns intestinals, cadascun amb unes 400.000 persones. El director de la investigació, Emmanuel Adewuyi, ha afirmat que es tracta de la primera avaluació exhaustiva de la relació genètica entre l’Alzheimer i els múltiples trastorns intestinals.

L’equip va descobrir que les persones amb Alzheimer i trastorns intestinals tenen gens en comú, la qual cosa és important per moltes raons. «L’estudi aporta una nova visió de la genètica que és subjacent a la coexistència observada de l’Alzheimer i els trastorns intestinals. Això millora la nostra comprensió de les causes d’aquestes afeccions i identifica nous objectius a investigar per detectar potencialment la malaltia de manera més primerenca i desenvolupar nous tractaments per als dos tipus d’afeccions», ha comentat el doctor Adewuyi.

Tot i que l’estudi no conclou que els trastorns intestinals causin l’Alzheimer o viceversa, els resultats són enormement valuosos. Aquests resultats aporten més proves per recolzar el concepte de l’eix «intestí-cervell», un vincle bidireccional entre els centres cognitius i emocionals del cervell i el funcionament dels intestins.

¿És el colesterol la clau?

Quan els investigadors van fer una anàlisi més profunda de la genètica compartida, van descobrir altres vincles importants entre l’Alzheimer i els trastorns intestinals, com el paper que pot exercir el colesterol.

Els nivells anormals de colesterol han demostrat ser un risc tant per a l’Alzheimer com per als trastorns intestinals. «L’estudi de les característiques genètiques i biològiques comunes a l’Alzheimer i a aquests trastorns intestinals suggereix que el metabolisme dels lípids, el sistema immunitari i els medicaments per reduir el colesterol exerceixen un paper important», detalla Adewuyi.

Notícies relacionades

Tot i que cal continuar estudiant els mecanismes comuns a les dues malalties, hi ha proves que el colesterol elevat pot arribar al sistema nerviós central i provocar un metabolisme anormal del colesterol al cervell.

«També hi ha proves que suggereixen que els lípids sanguinis anormals poden ser causats o empitjorats pels bacteris intestinals (’H. pylori’), fet que recolza el paper potencial dels lípids anormals en l’Alzheimer i els trastorns intestinals. Per exemple, el colesterol elevat al cervell s’ha relacionat amb la degeneració cerebral i el posterior deteriorament cognitiu», esgrimeix Adewuyi.

Temes:

Alzheimer