Fotografia galàctica

La missió europea Gaia crea el mapa més complet de la Via Làctia

  • L’atles recopila informació sobre 2.000 milions d’estrelles de la nostra galàxia

La missió europea Gaia crea el mapa més complet de la Via Làctia

GAIA

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Deia Carl Sagan que som pols d’estrelles i, al seu torn, som la fórmula perquè el cosmos es conegui a si mateix. Aquesta frase pot servir de preàmbul per a la notícia més estel·lar del dia. Aquest dilluns, l’Agència Espacial Europea (ESA) publica la tercera entrega de dades de la missió Gaia: la sonda espacial encarregada de retratar la nostra pròpia galàxia. Després de gairebé una dècada de feina, aquesta espectacular càmera espacial ha aconseguit crear el mapa més precís i complet fins ara de la Via Làctia, amb informació sobre 2.000 milions d’estrelles del nostre veïnat galàctic. 

El nou atles de la Via Làctia, forjat per una xarxa internacional d’investigadors amb àmplia participació espanyola, debuta amb magnificència. D’una banda, recull la brillantor d’estrelles fins ara desconegudes, així com el rastre de milers d’objectes celestes, asteroides, llunes, galàxies i quàsars de dins i fora del sistema solar. D’altra banda, Gaia també aconsegueix una radiografia completa sobre la composició química, temperatura, colors, masses, edats i velocitat a la qual s’acosten o s’allunyen les estrelles de nosaltres.

Segons explica l’equip científic encarregat d’aquesta cartografia celeste, la feina de Gaia ha permès «reconstruir l’estructura de la nostra galàxia durant milers de milions d’anys, a més de comprendre millor el cicle de vida de les estrelles i el nostre lloc a l’univers

«La nostra galàxia és un bonic gresol d’estrelles»

Alejandra Recio-Blanco

Notícies relacionades

«La nostra galàxia és un bonic gresol d’estrelles», explica Alejandra Recio-Blanco, investigadora de l’Observatoire de la Côte d’Azur de França i una de les científiques que ha contribuït a construir aquest últim mapa galàctic. «Aquesta diversitat és extremadament important, ja que ens narra la història de la formació de la nostra galàxia. També mostra que el nostre Sol i tots nosaltres pertanyem a un sistema en continu canvi, format gràcies a la unió d’estrelles i gas procedent de diferents orígens», comenta la científica.

Terratrèmols estel·lars

Després de gairebé una dècada observant les estrelles i recopilant dades sobre les seves aventures, Gaia ha aconseguit entreveure un dels fenòmens fascinants del cosmos; els terratrèmols estel·lars, uns petits ‘tsunamis’ registrats a la superfície de les estrelles i que n’alteren la forma. El satèl·lit europeu no havia sigut dissenyat per detectar aquesta mena de processos i, de fet, ni tan sols es preveia que en algun moment es poguessin observar. Però gràcies a la tasca dels científics a la Terra, Gaia ha aconseguit registrar terratrèmols estel·lars en milers d’astres del nostre veïnat galàctic. «Gaia inaugura una mina d’or per a l’astrosismologia», explica Conny Aerts de Ku Leuven, membre de l’equip d’investigació.