Esdeveniment astronòmic

Mercuri es podrà contemplar a simple vista: quan i com veure-ho

  • Aquest mes podrem disfrutar del planeta més pròxim al Sol en el seu punt més àlgid i acompanyant la Lluna

Mercuri es podrà contemplar a simple vista: quan i com veure-ho
1
Es llegeix en minuts

La primavera sempre sol oferir grans esdeveniments astronòmics que els fanàtics d’aquesta ciència esperen amb ganes. Després de l’esperada pluja d’Aquàrides de principis de mes, ara arriba el torn d’un altre dels grans protagonistes del maig: Mercuri, el planeta més pròxim al sol. L’anomenada «ascensió de Mercuri» del 2021 tindrà el seu pic aquest dijous al capvespre, però serà visible fins al dilluns 17.

Durant el maig, aquest planeta assoleix la seva màxima separació del Sol, però també el seu punt àlgid al nostre firmament. Això fa que sigui l’època idònia per entreveure el planeta més petit de la nostra galàxia en el seu punt més alt, ja que durant la resta de l’any la seva proximitat al Sol en dificulta l’observació.

¿Com disfrutar de Mercuri?

L’ascensió de Mercuri serà ràpida, però podrem veure-ho a simple vista perquè la Lluna està en fase creixent, cosa que farà que el nostre satèl·lit sigui pràcticament invisible i que la seva llum no en destorbi l’observació. Per tant, per disfrutar d’aquest impressionant esdeveniment astronòmic no caldrà l’ús de binoculars o telescopis, sinó que es podrà observar a simple vista.

Per ubicar Mercuri, caldrà mirar cap a a l’oest poc després que es pongui el Sol i fixar-nos en la Lluna. El planeta passarà just per sobre de la Lluna creixent d’aquests dies.

A més, es recomana allunyar-se de la contaminació lluminosa de les ciutats. Els millors llocs per als fans de les pluges d’estrelles sempre se situen en llocs com platges, descampats o terrats, que solen permetre una visió clara i espaiosa del firmament.

🌃 Mercurio aparece al anochecer 📢📢 No te pierdas esta semana la rápida ascensión de Mercurio al anochecer. Si nunca has...

Posted by Real Observatorio de Madrid on Friday, May 7, 2021

Venus, Júpiter i Saturn

Notícies relacionades

Mercuri no serà l’únic planeta que ens saludarà aquesta setmana: Júpiter i Saturn també es podran veure al firmament. «Els veurem una mica cap a la dreta de la Lluna» i «es trobaran en una zona amb poques estrelles brillants», cosa que en facilitarà l’observació, aclareix la meteoròloga Mar Gómez.

També hi serà present Venus, que torna al nostre cel al capvespre a mitjans de mes i acompanyarà Mercuri durant la seva ascensió, creant una bonica conjunció entre els dos planetes.

Temes:

Lluna Astronomia