Procedent d’un cometa

Vídeo | Una bola de foc creua Andalusia a 65.000 per hora

  • El fenomen ha sigut vist per multitud de persones a Andalusia, segons l’astrofísic José María Madiedo

1
Es llegeix en minuts

Ahir a la nit una bola de foc procedent d’un cometa va creuar el cel entre la costa nord del Marroc i la sud d’Andalusia, després d’entrar en l’atmosfera sobre les 22:10 hores a una velocitat de 65.000 quilòmetres per hora.

El fenomen ha sigut vist per multitud de persones a Andalusia, segons ha explicat a les seves xarxes socials l’investigador responsable del projecte SMART, l’astrofísic José María Madiedo de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), que se n’ha encarregat del seguiment.

Aquesta anàlisi ha permès determinar que la roca que va originar aquest fenomen procedia d’un cometa, i el xoc amb l’atmosfera a aquesta enorme velocitat va fer que es tornés incandescent, fet que va generar una bola de foc que es va iniciar a una altitud d’uns 106 quilòmetres sobre el nord del Marroc, gairebé sobre la vertical de la localitat d’Alhucemas.

Des d’allà la bola de foc va avançar en direcció nord-oest, i es va extingir a una altitud de 65 quilòmetres sobre el Mediterrani, a uns 30 quilòmetres de distància de la costa marroquina, després de recórrer una distància total d’uns 50 quilòmetres.

Projecte SMART

Notícies relacionades

La bola de foc ha sigut registrada pels detectors del projecte SMART des dels observatoris astronòmics de Calar Alto (Almeria), Sierra Nevada (Granada) i Sevilla.

Aquests detectors operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d’Europa (SWEMN), que té per objectiu monitoritzar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.