Espectacular fenomen

Júpiter i Saturn estaran en conjunció el 21 de desembre

  • Es tracta d’una situació excepcional: l’alineació de Júpiter i Saturn com un planeta doble no passa des de fa 800 anys.
  • En la nit de més aproximació es veuran separats per una cinquena part del diàmetre de la lluna plena.
  • Haurem d’esperar fins al 2080 per poder veure un acostament similar.
saturn

saturn

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si la pandèmia ja ha fet que el 2020 sigui com a mínim, extraordinari, per tancar l’any i com a regal de Nadal als amants de la ciència astronòmica, es podrà entreveure unesdeveniment que no passa des de fa 800 anys: la conjunció dels planetes Júpiter i Saturn. Un fenomen vist per última vegada en l’edat mitjana i mésconcretament,l’any 1623,segons ha explicaten un comunicatel professor d’astronomia i física de laUniversitat Rice (Houston), Patrick Hartigan.

Tot i que les alineacions entre aquests dos planetes solen donar-se cada 20 anys, la conjunció planetària en aquesta ocasió es tracta d’una cosa excepcional a causa de com de prop es veuran els planetes entre ells. Popularment es coneix aquest fenomen astronòmic coml’Estrella de Nadalo l’l’Estrella de Betlem.

Com un planeta doble

Júpiter i Saturn s’estan acostant entre ells des de l’estiu i arribaran al punt màxim de trobada entre el16 i el 21 de desembre. La nit cabdal serà la del dia 21, quan els dos planetes es veuran com unplaneta dobleseparats només per unacinquena part del diàmetre de la lluna. Segons explica Hartigan el fenomen «serà més visible –sempre depenent de les condicions atmosfèriques– des de les zones més pròximes a l’equador, però es podrà observar cada nit des de qualsevol punt de la Terra una hora després de la posta de sol».

Segons explica laBBC, la lluminositat dels dos planetes el mes de desembre permetrà fins i tot que l’alineació d’aquests dos planetes –Júpiter i Saturn– es pugui apreciar a simple vista.

Visibilitat de la conjunció

Tal com explica laSocietat Espanyola d’Astronomia(SEA), els dos planetes seran visibles a simple vista com si es tractés d’un punt de llum, en direcció oest, i entorn de 20º d’altura sobre l’horitzó.

Notícies relacionades

Amb l’ajuda d’uns prismàtics, o un telescopi, es podran observar Júpiter i Saturn així com la proximitat entre ells. El més brillant dels dos punts de llum és Júpiter.

Eclipsi solar

Aquest fenomen astronòmic passarà just després del’eclipsi solarque es preveu per al14 de desembre, que només podrà ser vist des d’alguns països d’Amèrica del Sud –Xile, Bolívia, l’Argentina, Uruguai, el Paraguai, el Perú, Equador i el Brasil–.