Júpiter i Saturn: ¿quan es veuran com un planeta doble?

Després de la posta de sol del 21 de desembre, els dos planetes apareixeran més junts en el cel nocturn del que ho han estat des de l'Edat Mitjana

BARCELONA 05012007 BCN  CABALGATA DE REYES EN LA VIA LAYETANA  FOTO DE RICARD CUGAT

BARCELONA 05012007 BCN CABALGATA DE REYES EN LA VIA LAYETANA FOTO DE RICARD CUGAT / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de la posta de sol el 21 de desembre, Júpiter i Saturn apareixeran més junts al cel nocturn del que ho han estat mai des de l’Edat Mitjana i semblaran un planeta doble.

«Les alineacions entre aquests dos planetes són bastant inusuals, ocorren una vegada cada 20 anys aproximadament, però aquesta conjunció és excepcionalment infreqüent perquè els planetes es veuran molt, molt a prop», ha assegurat en un comunicat l’astrònom Patrick Hartigan, de la Universitat de Rice. «Caldria retrocedir fins a l’alba del 4 de març de 1226 per veure una alineació més pròxima entre aquests objectes visibles en el cel nocturn».

Júpiter i Saturn s’han estat acostant al cel de la Terra des de l’estiu. Del 16 al 25 de desembre, els dos estaran separats per menys del diàmetre d’una lluna plena.

«En la nit en què estaran més junts, el 21 de desembre, es veuran com un planeta doble, separats només per una cinquena part del diàmetre de la lluna plena», afirma Hartigan, professor de física i astronomia. «La majoria de telescopis, aquella nit tindran en el mateix camp tots els planetes i algunes de les seves llunes més grans».

Millor observació a prop de l’equador

Tot i que les millors condicions d’observació seran a prop de l’equador, l’esdeveniment es podrà observar en qualsevol punt de la Terra, si el clima ho permet. Hartigan va dir que el duo planetari apareixerà sota al cel occidental durant aproximadament una hora després del capvespre cada nit.

«Com més al nord estigui l’espectador, menys temps tindrà per entreveure la conjunció abans que els planetes s’amaguin sota l’horitzó», ha dit. Afortunadament, els planetes seran prou brillants per poder veure’ls durant el crepuscle, que pot ser el millor moment per a molts nord-americans.

«Per quan el cel sigui completament fosc a Houston, per exemple, la conjunció estarà a només 9 graus sobre l’horitzó», va dir Hartigan. «Es podria veure si el clima és bo i si es té una vista espaiosa cap al sud-oest».

Notícies relacionades

Però una hora després de la posta de sol, les persones que miren cap al cel a Nova York o Londres trobaran els planetes encara més a prop de l’horitzó, a uns 7,5 graus i 5,3 graus, respectivament. Aquests habitants i els de latituds similars farien bé de fer un cop d’ull a la inusual vista astronòmica tan aviat com sigui possible després del capvespre, ha afegit el físic i astrònom.

Després d’aquest desembre, Júpiter i Saturn no tornaran a estar tan a prop i tan alt –i, per tant, tan visibles– en el cel nocturn fins al 15 de març del 2080, segons Hartigan. I després, la parella no tornarà a aparèixer fins a l’any 2400.