TESTS RÀPIDS

Dues empreses finlandeses presenten un test per detectar el coronavirus en dos minuts

El dispositiu ha sigut dissenyat per Forum Virium Helsinki i l'empresa Deep Sensing Algorithms, i costarà uns dos euros

Un sanitario realiza un test de covid-19 a un hombre en la zona habilitada en el Hospital de Basurto en Bilbao, el 9 de junio.

Un sanitario realiza un test de covid-19 a un hombre en la zona habilitada en el Hospital de Basurto en Bilbao, el 9 de junio. / EUROPA PRESS / HOSPITAL DE BASURTO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dues companyies tecnològiques finlandeses han desenvolupat un nou tipus de test ràpid similar a un alcoholímetre que asseguren que permetrà detectar el coronavirus en l’aire exhalat en tot just dos minuts i a un cost d’uns dos euros, segons publiquen aquest dilluns mitjans locals.

El dispositiu ha sigut dissenyat per Forum Virium Helsinki, la companyia pública d’innovació de la capital finlandesa, en col·laboració amb l’empresa Deep Sensing Algorithms, que serà l’encarregada d’analitzar el nivell de fiabilitat dels diagnòstics utilitzant la intel·ligència artificial (IA).

Segons va explicar Forum Virium en un comunicat, les proves de fiabilitat del nou test començaran al juliol en centres de salut de Hèlsinki i el Kazakhstan, i posteriorment s’ampliaran a Holanda i els Estats Units. «En cas de ser eficaç, aquest dispositiu pot ser el test de coronavirus més ràpid i probablement també més barat del món», va assenyalar la companyia.

Per fer el test, el pacient ha de bufar entre dos i quatre vegades durant 30 segons al dispositiu, i els seus nanosensors detecten i mesuren els compostos orgànics volàtils (COV) de l’aire exhalat, uns biomarcadors generats pel metabolisme humà.

Servidor al núvol

Una vegada rebuda la mostra d’aire, el dispositiu envia les dades a un servidor al núvol, on un algoritme basat en intel·ligència artificial els analitza i torna informació sobre el diagnòstic en uns dos minuts.

Segons el director del projecte, Peeter Lange, en aquests moments l’algoritme encara està en fase de desenvolupament, recollint i analitzant les dades tant de pacients finlandesos malalts de Covid-19 com de persones que han donat negatiu.

«Hem provat el dispositiu amb totes elles i l’algoritme està processant les dades perquè aprengui automàticament a fer els diagnòstics. D’aquí a un mes hauria d’estar llest i llavors sabrem si és capaç de detectar el virus per si mateix», va explicar Lange a Efe.

El nivell de fiabilitat del test dependrà de la capacitat de l’algoritme per identificar en l’aire exhalat els biomarcadors específics associats amb la Covid-19, amb ajuda de l’aprenentatge automàtic. «Hi ha uns cinc biomarcadors associats amb la Covid-19 que deixen una empremta pròpia», va assenyalar Lange, que és optimista sobre la fiabilitat d’aquesta innovació, ja que la mateixa empresa va desenvolupar fa dos anys un test diagnòstic similar per detectar en pocs minuts la diabetis tipus 2, amb una fiabilitat superior al 99%.

Guanys econòmics

Lange va admetre que les dues empreses responsables busquen lògicament obtenir un benefici per oferir guanys als seus accionistes, però alhora volen contribuir de forma responsable en la lluita global contra el coronavirus.

«El nostre dispositiu, per dos euros (2,25 dòlars) cada prova, pot tenir la mateixa precisió que altres tests que costen 200 euros (uns 225 dòlars). Així que, tot i que guanyem diners, oferim una cosa molt més barata, una cosa molt necessària en aquests moments», va afirmar.

Notícies relacionades

Segons Deep Sensing Algorithms, aquesta innovació es podria utilitzar també en el futur per diagnosticar en pocs minuts un altre tipus de malalties, com el càncer de pulmó o d’intestí, tot i que seria necessari adaptar l’algoritme als seus propis biomarcadors.

Les dues companyies finlandeses tenen intenció d’iniciar pròximament la producció de l’instrument i començar a distribuir-lo entre els seus clients a l’agost.