CONSEQÜÈNCIES DEL CONFINAMENT

La NASA, l'ESA i la JAXA documenten el coronavirus des de l'espai

Les dades recopilades podran servir de base a responsables polítics, però també al públic en general, per analitzar les conseqüències a curt i llarg termini de les restriccions i confinaments

zentauroepp7480540 dia por delante especial navidad es la primera vez que unos 200625183542

zentauroepp7480540 dia por delante especial navidad es la primera vez que unos 200625183542

2
Es llegeix en minuts

Les agències espacials europea (ESA)nord-americana (NASA) i japonesa (JAXA) van anunciar aquest dijous que treballen juntes per examinar des de l’espai l’impacte de la pandèmia de Covid-19 sobre el medi ambient i la humanitat.

Des del batejat com a Tauler de Control d’Observació Terrestre de la Covid-19, les agències combinaran les dades dels seus satèl·lits amb instruments d’anàlisi per registrar pertorbacions en la qualitat de l’aire i l’aigua, el canvi climàtic, l’activitat econòmica o l’agricultura.

En la presentació de la plataforma, el director de Programes d’Observació Terrestre de l’ESA, Josef Aschbacher, va destacar la importància que els tres organismes «puguin bolcar les seves dades per mostrar l’impacte de la pandèmia en diferents regions».

Per Thomas Zurbuchen, de la NASA, l’observatori parteix de la «necessitat d’actuar més ràpid» davant de la pandèmia, i per això el resultat d’ajuntar forces «serà molt més potent» i permetrà apreciar millor «com van canviant els patrons de l’activitat humana i com això afecta el planeta».

Les dades recopilades podran servir de base a responsables polítics, però també al públic en general, per analitzar les conseqüències a curt i llarg termini de les restriccions i confinaments obligats pel coronavirus i dels efectes de la represa posterior de l’activitat.

Observació conjunta

El Tauler de Control afegirà nova informació i observacions addicionals en els pròxims mesos, va agregar Zurbuchen. «És una oportunitat de maximitzar el valor de les nostres pròpies dades d’observació», va recalcar Koji Terada, vicepresident de la JAXA.

Ja des del mes d’abril, les tres agències van formar un grup de treball en el qual van identificar les principals transmissions per satèl·lit de cada una d’elles per procurar informació sobre l’activitat agrícola i econòmica a escala global.

Els canvis en la qualitat de l’aire i la reducció de l’activitat industrial van ser dos dels primers impactes que es van poder apreciar des de l’espai després del començament del confinament, gràcies a la informació sobre el diòxid de nitrogen (NO2.

Segons Aschbacher, algunes observacions ja fetes han sigut la densitat d’automòbils a les carreteres, que va anar declinant a mesura que més països decretaven el tancament, o les cues de camions entre fronteres nacionals, com ara entre Itàlia i Àustria, cosa que és «útil perquè els polítics puguin prendre decisions».

Notícies relacionades

«Explica la història del que està passant, però ajuda també les solucions que encara han d’arribar. Desencadena el poder de la innovació per entendre moltes àrees de la nostra economia, com l’agricultura o el transport de mercaderies», va dir el responsable de l’ESA.

Les tres agències van destacar sobretot que les dades estan disponibles en codi font obert, a partir d’informació recopilada sobretot per satèl·lits, en el cas europeu, pel programa Copèrnic.

Temes:

NASA Coronavirus