SOLIDARITAT INTERNACIONAL

La lluita per la vacuna universal

La Cimera Mundial de les Vacunes fa una crida perquè la futura immunització contra la Covid-19 estigui disponible per a tothom

Líders polítics i autoritats sanitàries demanen que la producció, la distribució i el cost d'aquest fàrmac garanteixin un accés igualitari

zentauroepp53620898 this photo taken on june 1  2020 shows a child receiving a p200604150338

zentauroepp53620898 this photo taken on june 1 2020 shows a child receiving a p200604150338 / STR

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Si la futura vacuna contra la Covid-19 no arriba a tothom, ningú estarà realment protegit. Sota aquesta premissa, l’Aliança Mundial per a la Immunització (GAVI) ha celebrat aquest dijous la seva Cimera Mundial de les Vacunes, una cita quinquennal per recordar la importància que aquests fàrmacs siguin realment accessibles i disponibles per a tothom. Especialment per als col·lectius més vulnerables i els països en vies de desenvolupament. Aquest any, sota l’amenaça latent de la pandèmia de la Covid-19, aquest missatge s’ha plasmat en una crida a polítics, autoritats sanitàries, empreses i farmacèutiques perquè, quan s’aconsegueixi una vacuna eficaç i segura, també s’hi garanteixi l’accés global, equitatiu i just. 

La iniciativa, batejada com a ‘fons Covax’, preveu crear una «guardiola» de dos mil milions de dòlars perquè, en un futur, aquests fàrmacs puguin arribar allà on se’ls necessiti. I és que, mentre la carrera per la vacuna contra la Covid-19 segueix al seu ritme, ja comencen a brollar les inquietuds sobre com d’accessible serà aquest remei. Preocupa la producció, la distribució i el cost d’aquest fàrmac. Per això, durant la cimera d’aquest any, tots els ponents han apel·lat pràcticament a l’uníson a la necessitat d’un esforç de col·laboració global davant aquesta nova crisi sanitària. «L’ingredient clau de la futura vacuna contra el coronavirus és la solidaritat», va destacar Tedros Adhanom, director de l’Organització Mundial de la Salut, durant la seva compareixença. 

«El fons Covax augmenta la probabilitat que quan tinguem una vacuna estigui disponible en quantitats suficients i sigui assequible per a tothom», ha explicat Ngozi Okonjo-Iweala, portaveu de GAVI. La cimera d’aquest any, celebrada per primera vegada telemàticament i davant de l’atenta mirada de milers d’espectadors, també ha recaptat 7.400 milions de dòlars per aconseguir que als països en vies de desenvolupament rebin totes les ‘altres’ vacunes indispensables durant els pròxims cinc anys; una acció que podria salvar uns 22 milions de vides.

La bretxa de les vacunes

La pandèmia de Covid-19 irromp com un repte afegit davant del desigual panorama de la immunització global. Durant la trobada, diversos mandataris han recordat que, mentre el món mira cap a aquesta crisi sanitària, a l’oest de l’Àfrica es continua lluitant per una vacuna contra l’Ebola, malaltia que fins ara ha sumat més d’11.300 morts i que just ara torna a brollar al Congo. En aquest sentit, la recerca d’una immunització contra aquest virus emergent també planteja el repte de com aconseguir la producció mundial d’aquest compost sense interrompre fabricació i la investigació de totes les altres vacunes indispensables. 

Notícies relacionades

I no és l’únic repte social amb el qual tocarà lidiar. Lubna Hashmat, portaveu del Pakistan, també ha recordat que hi continuen havent molts llocs en els quals les dones no poden accedir a la sanitat, ja sigui per la falta de recursos econòmics o per la discriminació que els impedeix accedir a aquests espais. Aquesta bretxa també es pot donar entre persones amb menys recursos. O països on els serveis sanitaris no estiguin disponibles per a tothom. 

«Una vacuna per si sola no soluciona res si no hi ha un esperit de col·laboració global», ha recalcat el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Gutteres. En aquest sentit, el mandatari ha demanat que la futura immunització contra la Covid-19 sigui considerada un «bé comú» perquè les disputes econòmiques i geopolítiques no s’interposin en l’esperit de salvaguardar la salut global.