NOU TELESCOPI

Així és la imatge del Sol més detallada obtinguda fins ara

El detall de la superfície de l'astre pot predir problemes a la Terra

zentauroepp52054169 this undated photo provided by the national science foundati200131100513

zentauroepp52054169 this undated photo provided by the national science foundati200131100513

1
Es llegeix en minuts
Reuters

Les imatges d’un nou i poderós telescopi instal·lat al cim d’un volcà a Hawaii mostren la superfície del Sol amb el màxim detall obtingut fins ara i revelen característiques de fins a 30 quilòmetres d’amplitud.

Les imatges van ser capturades pel telescopi solar Daniel K. Inouye de la National Science Foundation (NSF), que es troba a uns 3.000 metres sobre el nivell del mar, al cim del volcà Haleakala, a Maui (Hawaii).

El telescopi, que disposa del mirall solar més gran del món (4 metres), podria permetre una millor comprensió del Sol i del seu impacte al nostre planeta, segons l’Observatori Nacional Solar (OSN, per les seves sigles en anglès), un institut públic d’investigació amb seu a Boulder, Colorado.

Es mostra un patró de gas turbulent i «bullint» que cobreix el Sol, que està a uns 93 milions de milles de la Terra. S’hi aprecien estructures similars a cèl·lules visibles, cadascuna de la mida de l’estat de Texas (EUA). Es pot veure el plasma calent com s’eleva abans de refredar-se i enfonsar-se sota de la superfície en carrils foscos, com a part d’un procés anomenat convecció. Els marcadors dels camps magnètics també són visibles amb nova claredat, va dir l’OSN.

Predir problemes a la Terra

Notícies relacionades

Estudiar l’activitat del Sol, o «clima espacial», pot ajudar els científics a predir problemes a la Terra. Les erupcions magnètiques al Sol poden interrompre els satèl·lits, deshabilitar el GPS, impactar els viatges aeris, reduir les xarxes elèctriques i provocar apagades.

«Aquest telescopi millorarà la nostra comprensió del que impulsa el clima espacial i, en última instància, ajudarà els pronosticadors a predir millor les tempestes solars», va dir France Córdova, directora de l’NSF.