Trobada a Barcelona

Científics apressen més recursos per desenvolupar nous antibiòtics

Cada any moren al món 700.000 persones per infeccions causades per bacteris resistents a fàrmacs

fsendra426847 antibioticos180129122653

fsendra426847 antibioticos180129122653 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Efe

Metges i científics de diversos països es reuniran al CosmoCaixa de Barcelona la setmana entrant en unes jornades per reclamar més recursos per investigar sobre nous antibiòtics per pal·liar el creixent problema de l’aparició de cada vegada més bacteris multiresistents.

Convocats per B·Debate, una iniciativa de Biocat i La Caixa i coorganitzades per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), les jornades se celebraran abans de la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l’Ús dels Antibiòtics impulsada del 18 al 24 de novembre perl’Organització Mundial de la Salut.

Segons han avançat els organitzadors, els experts aprofitaran la cita de Barcelona per tornar a alertar de la falta de nous antibiòtics per combatre les infeccions i recordaran que cada any moren al món 700.000 persones per infeccions causades per bacteris resistents a fàrmacs, i s’estima que el 2050 la xifra podria arribar a 10 milions.

Els millors experts

A Espanya, unes 29.000 persones moren cada any per infeccions ocasionades per bacteris resistents als antibiòtics, una xifra 30 vegades superior a les morts per accidents a les carreteres, han subratllat els organitzadors de les jornades, que reclamen més inversió de les companyies farmacèutiques en aquest àmbit.

En la trobada de Barcelona hi participaran els millors experts internacionals en microbiologia i malalties infeccioses, com la microbiòloga austríaca Ursula Theuretzbacher, fundadora el 1988 del Centre d’Agents Antiinfecciosos, i el metge francès que treballa en un projecte per desenvolupar bacteriòfags Patrick Jault, que va treballar durant 25 anys com a metge militar a Kosovo, a l’Afganistan, aMali i altres països africans.

Els organitzadors de la trobada han assenyalat que l’objectiu és «debatre sobre diverses estratègies per al disseny de nous antibiòtics», perquè els bacteris resistents als antibiòtics «són una amenaça de salut pública a nivell mundial».

El mal ús dels antibiòtics

Segons els especialistes, el mal ús i abús d’antibiòtics ha fet que els patògens sobrevisquin als tractaments i es tornin multiresistents a aquests fàrmacs.

Aquesta edició de B·Debate és la segona dedicada a aquesta qüestió, i el 2013 els organitzadors ja van identificar aquesta problemàtica de salut pública i van plantejar una trobada per posar-la sobre la taula.

Dos anys més tard, van publicar un article a la revista ‘New Microbes and New Infections’ i ara volen reprendre una altra edició per posar en comú estratègies per trobar nous antibiòtics.

Els especialistes alerten que hi ha «una falta preocupant» de nous antibiòtics en fase de desenvolupament per combatre les infeccions per bacteris resistents, ja que en els últims 30 anys només s’ha aprovat una nova classe d’antibiòtic per a ús humà.

Només un de cada tres arriba al mercat

Malgrat la investigació actual, s’estima que només un 33% dels antibiòtics en fase clínica arribarà al mercat. 

Una de les preocupacions actuals dels investigadors és com fer la transferència de coneixement de noves molècules potencials, que poden revertir el problema, a la indústria i, en aquest sentit, denuncien que el sector farmacèutic no inverteix prou en aquest sector, perquè la inversió no sempre és econòmicament rendible. 

Notícies relacionades

Per això, els científics apressen que «la comunitat investigadora i la indústria vagin de la mà», han assenyalat els organitzadors de B·Debate.

Els experts defensen que la solució ha de venir, a més, d’una aproximació que integri la salut humanaveterinària i ambiental, perquè al sector de la ramaderia els antibiòtics s’utilitzen per prevenir infeccions del bestiar, fet que contribueix a la multiresistència dels bacteris. És per això que també reclamen un ús racional de fàrmacs en veterinària com a «clau per revertir la situació». 

Temes:

Antibiòtics