intel·ligència artificial

Elon Musk assegura que té a punt un microxip per fusionar el cervell amb un ordinador

El multimilionari espera que aquesta interfície comenci a ser provada en persones el 2020

49099135 60

49099135 60 / FREDERIC J. BROWN (AFP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El multimilionari Elon Musk va informar dimarts a la nit que la seva ‘start-up’ Neuralink està fent progressos en una interfície que connecta el cervell amb computadores, la qual s’espera que comenci a ser provada en persones l’any que ve.

"Podem fer una interfície cervell-màquina completa", va dir Musk al costat de membres de Neuralink durant un esdeveniment a San Francisco per mostrar els seus avenços i reclutar talents en els camps de ‘software’, robòtica i neurociència, entre d’altres.

El projecte pot "aconseguir una espècie de simbiosi amb la intel·ligència artificial", va assegurar Musk, emprenedor futurista també al capdavant de Tesla i SpaceX.

Musk assegura que un vincle que uneixi les ments amb les màquines és vital si les persones volem evitar ser sobrepassades per la intel·ligència artificial que, segons ell, fa que els humans tinguem el risc de quedar relegats a un paper de "gats domèstics".

Incisió per implantar el sensor

Neuralink va mostrar la primera versió d’un minúscul sensor que pot ser implantat en un cervell a través d’una petita incisió feta per un robot especialment construït per realitzar aquesta tasca d’alta precisió.

"Són minielèctrodes i el robot els implanta delicadament", va dir Musk, que destacava que hi pot haver milers d’aquests elèctrodes connectats a un cervell.

"És una cosa que no serà estressant de col·locar, que treballarà bé i no necessita connexions físiques", va assegurar.

El xip es comunicarà per aire amb una espècie d’audiòfon que envia informació a una aplicació de ‘smartphone’, segons Neuralink.

Controlar el telèfon amb els pensaments

Ara per ara, la meta és que una persona amb els implants controli el telèfon amb pensaments, però la tecnologia pot ser eventualment estesa a altres aparells, com arabraços robòtics.

"Té un potencial tremend", va dir Musk. "Esperem tenir-lo en un pacient humà abans que acabi l’any que ve".

Notícies relacionades

Segons un neurocirurgià de Neuralink, un dels primers objectius d’aquesta tecnologia és atendre pacients amb malalties neurològiques. Però a llarg termini, és fer que els implants siguin tan segurs, fiables i simples que puguin entrar en el camp de la cirurgia electiva per als qui vulguin potenciar el seu cervell amb el poder d’un ordinador.

Musk va assegurar que la meta és que col·locar un d’aquests implants al cervell sigui un procediment tan simple com una cirurgia làser de la vista.