TERRATRÈMOL MARCIÀ

La NASA difon el so del primer esdeveniment sísmic captat a Mart

Es tracta d'una tremolor que prové de l'interior del planeta i ha sigut captat per la sonda InSight

20190424 434187 marteseismoe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La NASA ha difós el senyal de vídeo i àudio que il·lustral’esdeveniment sísmic marcià registrat el 6 d’abril pel sismòmetre col·locat alterra  de Mart pel seu mòdul de descens InSight.

Aquesta és la primera tremolor registrada que sembla que prové de l’interior del planeta, en lloc de ser causat per forces sobre la superfície, com el vent. Els científics encara estan examinant les dades per determinar la causa exacta del senyal.

Tres tipus de sons

En el muntatge s’hi poden sentir tres tipus diferents de sons, tots ells detectats com a vibracions del terra pel sismòmetre de la nau, anomenat Experiment Sísmic per a Estructura Interior (SIS): hi ha soroll del vent marcià; l’esdeveniment sísmic per si mateix; i el braç robòtic de la nau a mesura que es mou per fer fotografies.

El primer terratrèmol a Mart

Aquest esdeveniment és el primer terratrèmol  registrat per l’equip de l’InSight. S’han registrat altres esdeveniments sísmics, però són molt més ambigus que aquest senyal. L’àudio remarca el soroll sísmic que pot tenir la superfície marciana i es va produir a partir de dos conjunts de sensors inclosos amb SIS.

En el senyal d’àudio estèreo, es poden sentir els sons dels sensors de banda molt àmplia des dels altaveus esquerres i els sons dels sensors de període curt des dels drets. L’àudio dels dos conjunts de sensors s’ha accelerat en un factor de 60. Les vibracions reals a Mart no haurien sigut audibles per a l’orella humana. Es recomana la reproducció en auriculars o sistema d’altaveus per tenir una millor experiència.

"Les primeres lectures de l’InSight continuen amb la ciència, que va començar amb les missions Apol·lo de la NASA", que ja va registrar sismes al nostre satèl·lit, va dir l’investigador principal de l’InSight, Bruce Banerdt, del Laboratori de Propulsió a Reacció (JPL) de la NASA a Pasadena, Califòrnia. "Hem estat recollint el soroll de fons fins ara, però aquest primer esdeveniment inicia oficialment un nou camp: ¡la sismologia marciana!".

Notícies relacionades

El nou esdeveniment sísmic era massa petit per proporcionar dades sòlides sobre l’interior marcià, que és un dels principals objectius de l’InSight. La superfície marciana és extremadament silenciosa, cosa que permet que el SIS, el sismòmetre especialment dissenyat de l’InSight pel centre espacial francès (CNES), detecti sorolls febles. En contrast, la superfície de la Terra està tremolant constantment pel soroll sísmic creat pels oceans i el clima. Un esdeveniment d’aquesta mida al sud de Califòrnia es perdria entre dotzenes de petits crepitants que ocorren tots els dies.

El sismòmetre de l’InSight, que el mòdul d’aterratge va col·locar a la superfície del planeta el 19 de desembre del 2018, permetrà als científics recopilar dades similars sobre Mart. A l’estudiar l’interior profund de Mart, esperen aprendre com es van formar altres mons rocosos, inclosos la Terra i la Lluna.