FITA CIENTÍFICA

Katie Bouman, la jove geni que va idear la primera imatge d'un forat negre

La investigadora de 29 anys va crear l'algoritme que va permetre obtenir la foto

bouman

bouman

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Katie Bouman té 29 anys i una recent graduació alMassachusetts Institute of Technology (EUA), però, sobretot, el que té és un gran reconeixement científic d’haver sigut la investigadora informàtica que va idear un algoritme que ha sigut clau en aquesta fita de l’astrofísica: gràcies a això es va poder plasmar la primera imatge real d’un forat negre, situat a la galàxia M87, a 55 milions d’anys llum de la Terra.

L’algoritme creat per Bouman ha permès unir les dades delsvuit radiotelescopis de tot el món (els EUA, Xile, Espanya, l’Antàrtida i Mèxic) que van participar en el projecteEvent Horizoni processar-los de manera que es pogués configurar una imatge del forat negre.

No era tasca fàcil. Amb aquests treballs, en els quals Bouman ha treballat mà a mà amb uns 200 matemàtics, físics, astrònoms i enginyers, s’ha aconseguit obtenir una imatge que, traslladada a la Terra, seria com fotografiar des de Barcelona el cap d’una agulla situada a Grenlàndia. "Cap de nosaltres ho hauria pogut fer sol. Ho aconseguim gràcies a la gran quantitat de persones de diferents orígens", ha dit traient-se mèrits Bouman en declaracions a la BBC.

Tres anys de feina 

Notícies relacionades

Fa tres anys que aquesta investigadora informàtica va començar a treballar en aquest projecte. Batejat com a CHIRP (Continuous High-resolution Image Reconstruction), aquesta tècnica es va basar en la sincronització dels rellotges atòmics dels vuit telescopis per cronometrar les seves observacions a penes sense marge d’error.

A partir d’allà es va fer servir la tècnica d’interferometria, que permet una longitud d’ona d’1,3 mil·límetres. Amb tot, les dades aportades per cada laboratori, una immensitat de 350 terabytes, no van donar més opcions que dedicar un bon temps per arribar a la 'foto finish'. Dit d’una altra manera, l’estudi de la imatge que es va veure ahir a tot el món es va iniciar l’abril del 2017 i, dos anys després, s’ha vist plasmat el resultat.