Divendres passat

Revelat el misteri d'unes llums que van aparèixer al cel de Noruega | Vídeo

La NASA està duent a terme un experiment que ha provocat estranyes aurores boreals

20190410 432642 nasaboreale 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Agencias

La NASA ha creat estranys núvols de colors a gran altitud amb l’objectiu de mesurar els vents en les aurores boreals mitjançant gasos expulsats des de dos coets de sondeig llançats des de Noruega. Aquesta és la resposta a les misterioses llums que van veure milers de noruecs, molts dels quals van publicar instantànies de l’insòlit efecte visual que va despertar tota mena d’elucubracions, fins i tot que es tractava d’extraterrestres. 

La missió AZURE (Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment) executada el 5 d’abril, està dissenyada per realitzar mesuraments de la densitat atmosfèrica i la temperatura amb instruments als coets i desplegant traçadors de gas visibles, trimetil alumini (TMA) i una barreja de bari/estronci, que s’ionitza quan s’exposa, a la llum solar. Els vapors van ser alliberats sobre el mar de Noruega a 114 a 241 quilòmetres d’altitud.

Núvols de colors

Aquestes barreges, que utilitzen substàncies similars a les que es troben als focs artificials, van crear núvols de colors que permeten als investigadors rastrejar el flux de partícules neutrals i carregades amb el vent auroral.

Al rastrejar el moviment d’aquests núvols de colors a través de fotografies a terra i triangular la seva posició moment a moment en tres dimensions, AZURE proporcionaràdades valuoses sobre el flux vertical i horitzontal de partícules a dues regions clau de la ionosfera en un rang de diferents altituds.

Notícies relacionades

A aquesta altura sobre la Terra, l’"aire" és extremadament prim i aquests núvols de vapor es dispersen ràpidament i segueixen els vents que poden moure’s uns quants centenars de quilòmetres per hora.

Científics dels Estats Units, Noruega, el Japó, el Canadà i altres països col·laboren en aquest projecte per investigar la física de l’escalfament i la precipitació de partícules carregades en aquesta regió anomenada cúspide geomagnètica, un dels pocs llocs de la Terra amb fàcil accés al vent solar carregat elèctricament que impregna el sistema solar.

Temes:

NASA Astronomia