AIGUA AL PLANETA VERMELL

Els rius de Mart pot ser que fossin més amples que els terrestres

Un nou estudi suggereix que el cabal dels rius marcians pot ser que fos aproximadament dues vegades més gran que el cabal dels de la Terra

zentauroepp47525240 sociedad photo of a preserved river channel on mars  taken b190327184230

zentauroepp47525240 sociedad photo of a preserved river channel on mars taken b190327184230

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Avui dia Mart està considerat com un planeta sec. A la superfície, no obstant, encara hi podem trobar els vestigis d’alguns rius que suposadament van inundar el planeta fa milions d’anys. Ara, una nova investigació apunta a la possibilitat que hàgim subestimat l’abundància de l’aigua al planeta vermell.

Un nou estudi, publicat aquest dimecres a la revista ‘Science Advances’, suggereix que els rius de Mart van arribar a ser més amples que els que podem trobar avui dia a la Terra. Les dades recollides a partir de les conques fluvials marcianes sobre les quals hi ha més dades revelen que els antics rius de Mart eren aproximadament dues vegades més amples que els terrestres.

Notícies relacionades

Aquesta situació pot ser que es produís en diferents etapes de la història de Mart. Fa 3,6 bilions d’anys i fa 1 bilió d’anys, concretament. En aquests períodes, les dades obtingudes apunten que el cabal dels rius marcians va ser intens. Això es tradueix en el fet que en aquestes formacions pot ser que hi correguessin entre 3 i 20 litres d’aigua per metre quadrat dia. Aquest fenomen sembla que va tenir lloc a tot el planeta, per la qual cosa els experts descarten que es tractés d’un episodi de curta durada o localitzat. 

Aquestes troballes, segons expliquen els investigadors responsables d’aquest nou estudi, suggereixen que a Mart pot ser que hi haguésprecipitacions fins i tot durant el temps en què els investigadors creuen que el planeta estava perdent la seva atmosfera i s’estava assecant. Si les dades sobre aquests rius massius són correctes, les troballes podrien suggerir que l’última etapa de l’atmosfera de Mart va desaparèixer més ràpid del que es va calcular prèviament, o que hi va haver altres impulsors de precipitació en condicions de baixa atmosfera.

Temes:

Mart