RECERCA CAPDAVANTERA

Científics creen una nanopartícula que actua com a cavall de Troia contra les cèl·lules tumorals

Un equip de bioenginyers dissenya una partícula a nanoescala capaç de desencadenar la capacitat del sistema immunològic per eliminar les cèl·lules tumorals des de dins

whatsapp-image-2019-01-21-at-171949

whatsapp-image-2019-01-21-at-171949

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La immunoteràpia s’ha convertit en una de les principals promeses en la lluita contra el càncer. Aquest enfocament terapèutic, que en la passada edició dels premis Nobel va atreure les mirades de la comunitat científica, consisteix a estimular les ‘defenses naturals’ de l’organisme perquè sigui aquest mateix el que lluiti contra la malaltia.

Ara, un nou article publicat en la revista 'Nature Nanotechnology' anuncia un important avenç en aquest camp. Un equip de bioenginyers de la Universitat de Vanderbilt han aconseguit dissenyar una partícula a nanoescala capaç d’“infiltrar-se als tumors” i encendre l’interruptor que els indica que comencin a lluitar. El que vindria a ser un 'cavall de Troia' contra el càncer.

Aquest nou enfocament, segons expliquen els investigadors, evitaria que les cèl·lules canceroses tanquessin les poderoses cèl·lules T del sistema immunològic abans que poguessin combatre els tumors. Per tant, es tracta d’una manera d’utilitzar les defenses naturals del cos contra les malalties potencialment mortals.

"Hem desenvolupat una nanopartícula per detectar tumors i brindar una tipus específic de molècula que els nostres cossos produeixen naturalment per combatre el càncer", explica John T. Wilson, professor assistent d’enginyeria química i biomolecular i d’enginyeria biomèdica.

La nanopartícula

Aquesta molècula s’ha batejat com a cGAMP. Els investigadors responsables del descobriment argumenten que és la principal manera d’activar els interferons (STING, per les seves sigles en anglès): un mecanisme natural que utilitza el cos per desenvolupar una resposta immunitària que pot combatre virus o bacteris o eliminar cèl·lules malignes. 

Els investigadors expliquen que la nova nanopartícula ha sigut dissenyada per estimular la resposta immunitària dins del tumor, amb la generació de cèl·lules T que poden destruir el tumor des de dintre i també millorar les respostes al bloqueig del punt de control immunitari.

Notícies relacionades

Si bé la investigació de l’equip de Vanderbilt es va centrar en el melanoma, el seu treball també indica que aquest nou mètode podria utilitzar-se en el tractament de molts càncers, inclosos el càncer de mama, ronyó, cap i coll, neuroblastoma, colorectal i pulmó.

"Els tumors són bastant complicats i han evolucionat de moltes maneres per evadir la detecció del nostre sistema immunològic", afegeix Wilson. "El nostre objectiu és rearmar el sistema immunològic amb les eines que necessita per destruir les cèl·lules canceroses", conclou l’investigador. 

Temes:

Càncer