POLÈMICA A LES XARXES

Pàmies i la seva associació eliminen de les seves webs algunes de les seves 'cures miraculoses'

Josep Pàmies i el seu cercle eliminen algunes publicacions en què defensaven l'ús del clorit de sodi

També han esborrat un dels primers posts en què s'acusava la Generalitat de censurar els seus actes

rjulve9679880 barcelona  10 01 2009    contra   josep pamies   agricultor 181022200221

rjulve9679880 barcelona 10 01 2009 contra josep pamies agricultor 181022200221 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Els defensors de les pseudoteràpies comencen a fer marxa enrere en la seva defensa de l’MMS (Miracle Mineral Solution, derivat del lleixiu prohibit per l’Agència Espanyola del Medicament des de l’any 2010) com a eina per tractar gairebé qualsevol malaltia. El curandero Josep Pàmies i la seva associació de plantes medicinals coneguda com a Dolça Revolució han eliminat de les seves xarxes alguns dels continguts en què defensaven l’ús d’aquesta substància com a cura per a l’autisme, el càncer, les infeccions de sang i fins i tot les úlceres.

Aquesta última purga arriba just després que la setmana passada el Ministeri de Sanitat denunciés davant de la Fiscalia la venda d’aquest derivat del lleixiu prohibit i que la Generalitat de Catalunya hagi multat amb 30.000 i 90.000 euros Dolça RevolucióGeneralitat de Catalunya per haver promocionat l’ús de plantes medicinals contra el càncer i de l’MMS contra l’autisme. Ara, les dues administracions estudien ulteriors sancions contra l’acte celebrat a Balaguer, en què es promocionaven aquests mètodes com a cura per a l’autisme.

Segons informen fonts de l’Associació per Protegir el Malalt de les Pseudoteràpies (APETP), entitat dedicada a la denúncia d’aquestes pràctiques, no és la primera vegada que el pagès de Balaguer i el seu cercle més proper eliminen contingut polèmic de les seves xarxes. En aquesta ocasió, els pseudoterapeutes han desinfectat les seves xarxes d’algunes de les publicacions més explícites en defensa d’aquest derivat del lleixiu i, a més, han optat per eliminar alguns dels testimonis que avalen el seu ús.

El congrés de la discòrdia

En el procés de neteja de les seves xarxes, Pàmies també s’ha desfet d’un 'post’ de Facebook publicat el dia 5 d’octubre en què anunciava la decisió de la Generalitat de Catalunya de prohibir la conferència en què s’anunciava que es podia curar l’autisme amb l’MMS.

Fragment del 'post’ esborrat. / APETP

En aquesta publicació Pàmies escrivia que havia sigut "censurat" per l’organisme públic i que, a més, havia sigut amenaçat amb una multa de fins a un milió d’euros per parlar del clorit de sodi. En aquesta ocasió, el pagès de Balaguer acabava amb una crida als "polítics decents" perquè actuessin davant d’"aquest atropellament i atemptat a la llibertat d’expressió".

"¿Què és el que preocupa la Generalitat o els seus funcionaris infiltrats de la gran indústria farmacèutica, que l’MMS, substància inofensiva, no patentable, supereconòmica i efectiva amb un munt de malalties, entre les quals l’autisme, arribi al coneixement dels ciutadans i perdin milers o milions de clients?", escrivia Pàmies en el ja eliminat 'post’ de Facebook que, aleshores, ja havia sigut compartit unes 2.000 vegades i havia rebut unes 1.400 reaccions.

La informació sobre el polèmic congrés, finalment celebrat a casa d’un veí de Balaguer, també va ser eliminada de la pàgina web oficial de Pàmies i de la de Dolça Revolució, associació que consta com a col·laboradora en l’organització de l’acte. 

Testimonis esborrats

No és la primera vegada que Pàmies i el seu cercle pròxim eliminen contingut relacionat amb l’ús de l’MMS i altres falsos remeis. En aquests dies algunes de les publicacions en què es recollien testimonis de curació miraculosa relacionats amb l’MMS han desaparegut. Segons recull l’APETP, que guarda registre de tota la informació publicada a les xarxes d’aquests curanderos, hi ha diferents testimonis que estan sent esborrats en els últims dies.

Fragment del ‘post’ eliminat. / APETP

Aquí s’hi recollien històries de pacients que suposadament van aconseguir superar les seves malalties gràcies a les ‘cures miraculoses’ promocionades per Pàmies i els seus pròxims. Concretament, en les publicacions eliminades es relataven alguns casos de curació de tumors, malària, infeccions d’orina i de sang i, fins i tot, d’úlceres mitjançant una combinació de pseudoteràpies, entre les quals destacava l’ús directe de l’MMS. 

Notícies relacionades

Des de fa uns dies, també ha desaparegut tot rastre de l’MMS de la web de Dolça Revolució. Les publicacions relacionades amb aquest producte han sigut eliminades i els testimonis en què recollia l’ús d’aquesta substància han sigut modificats per eliminar tot rastre d’aquest suposat suplement miraculós.

No obstant, en la pàgina web de l’entitat es continuen recollint centenars de testimonis de curació mitjançant tècniques alternatives. En molts es relata com els pacients van abandonar els tractaments mèdics aconsellats per presumptes terapeutes alternatius.

Temes:

Pseudociencia