PSEUDOCIÈNCIES

La Generalitat multa amb 120.000 euros la Dolça Revolució del curandero Josep Pàmies

L'associació de plantes medicinals del pagès s'enfronta a dues multes per haver promocionat teràpies pseudocientífiques

rjulve9997667 girona   forum gastronomic   josep pamies con una planta de 181023111517

rjulve9997667 girona forum gastronomic josep pamies con una planta de 181023111517 / JOAN CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

La Generalitat de Catalunya ha imposat dues multes per un valor total de 120.000 euros a l’associació de plantes medicinals de Josep Pàmies, coneguda com a Dolça Revolució, per la promoció de productes pseudocientífics contra el càncer, la leucèmia i l’autisme, entre d’altres. El pagès de Balaguer i la seva entitat més pròxima han denunciat les sancions via xarxes socials, argumentant que les multes suposen un límit a la seva llibertat d’expressió. 

Dues sancions 

La primera sanció, d’un import de 30.000 euros, va arribar al setembre. En aquest cas, la Generalitat sancionava la venda i promoció de plantes medicinals que des de Dolça Revolució es venien per curar diferents malalties entre les quals també s’incloïen el càncer i la leucèmia. Fonts de la Generalitat confirmen que en aquesta ocasió l’entitat va reconèixer el delicte de què se l’acusava i va accedir a arribar a un acord per al pagament de la multa. Finalment, la sanció es va reduir a 18.000 euros que ja han sigut abonats. 

La segona sanció, de 90.001 euros, ha arribat en aquests dies com a resposta a la promoció de l’MMS (Clorit de Sodi, derivat del lleixiu), un compost prohibit perl’Agència Espanyola del Medicament des de l’any 2010. En aquest cas, segons explica la conselleria de Salut, la sanció imposada ha sigut més dura, ja que la promoció d’aquest fals medicament suposa un delicte contra la salut pública més greu.

Fonts de la Generalitat confirmen que encara no han rebut cap resposta sobre l’acceptació i el pagament d’aquesta segona sanció.

L’MMS és el mateix producte que es va promocionar en el polèmic congrés de Balaguer com a cura, entre altres malalties, per a l’autisme. La Generalitat ja està investigant el succés i s’espera que en els propers dies es comuniquin eventuals sancions contra els seus organitzadors, entre els quals hi ha Josep Pàmies i la seva associació de plantes medicinals. 

Dolça Revolució 

Tant Pàmies com Dolça Revolució han denunciat les mesures preses per la Generalitat a través de les seves xarxes socials. 

Notícies relacionades

“La nostra solidaritat contra tot allò que entenem com un atac a la llibertat d’expressió i informació i un intent de persecució de les activitats destinades a l’autogestió de la salut”, comparteixen a través d’un comunicat de “solidaritat amb Josep Pàmies i Dolça Revolució”. 

El comunicat finalitza demanant la dimissió de la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés.