Anar al contingut

ESCALFAMENT GLOBAL

Els incendis seran un 40% més voraços si la temperatura puja 1,5 graus

El Periódico

Els incendis seran un 40% més voraços si la temperatura puja 1,5 graus

MIGUEL A LOPES

Un estudi publicat a la revista científica Nature Communications revela que l’escalfament antropogènic, és a dir, el que és produït per l’home, augmentarà l’extensió de l’àrea cremada pels incendis a l’Europa mediterrània i que aquest creixement es podria reduir si l’escalfament global és inferior als 1,5º C, que és la temperatura que els experts estimen que se situaran els termòmetres.

Les temporades d’incendis durant el 2017 i el 2018 han sigut especialment intenses en algunes regions d’Europa, amb grans incendis forestals a GrèciaPortugal i Suècia, relacionats amb sequeres i onades de calorMarco Turco, investigador de la Universitat de Barcelona i primer autor de l’estudi, estima juntament amb el seu equip que, amb un escalfament global d’1,5º C, l’àrea cremada pot ser un 40% superior del que seria en cas que no es produís aquest escalfament. D’altra banda, si l’escalfament és de 3º C, aquest augment serà del 100%.

La clau: modificar els models de gestió 

"Aquests resultats suggereixen que és necessari revisar les estratègies de gestió actuals. Els efectes del canvi climàtic pot ser que superin els esforços de prevenció d’incendis", explica Turco.  És per això que desenvolupar models clima-incendis i combinar-los amb les prediccions climàtiques pot ser la clau per preveure i, per tant, reduir l’impacte dels focs en condicions climàtiques adverses.