DIARI ASTRONÒMIC
Eclipsi lunar 2018: com es veu i es fotografia la lluna de sang
Breu guia per viure amb tota l'esplendor un dels esdeveniments astronòmics més espectaculars del segle
Com ens informem de què estem veient, com es troba el lloc perfecte i com s'aconsegueixen les millors instantànies
Si aquest divendres, 27 de juliol, estàs rondant per Europa, ¡enhorabona!, tindràs l’oportunitat de presenciar en tota la seva esplendor un dels esdeveniments astronòmics més espectaculars del segle.L’eclipsi lunar, també conegut com a ‘lluna de sang’, protagonitzarà la nit de divendres tenyint progressivament el satèl·lit d’un color vermellós. Un espectacle que, si t’apassiona l’astronomia, la fotografia o els esdeveniments espectaculars, no et voldràs perdre.
Per començar, si vols disfrutar d’aquest esdeveniment astronòmic únic fes una bona migdiada o pren un cafè abans de sortir de casa, ja que la cosa anirà per llarg. L’eclipsi lunar començarà a ser visible a Espanya a les 21.14 h i arribarà a la seva totalitat a les 22.21 h. Des d’aleshores fins a la 1.28 h el fenomen anirà minvant fins a retornar el característic color platejat al satèl·lit. Així que, en aquesta ocasió, hi haurà temps de sobra per disfrutar de la lluna de sang immersa al cel nocturn.
Aquí teniu algunes claus per disfrutar de l’eclipsi lunar d’aquest any.
1. Informa-te’n abans de sortir de casa
El primer pas per disfrutar aquest espectacular eclipsi lunar és entendre exactament què estem veient. Per a això existeixen diferents aplicacions que ens ajudaran a entendre què està ocorrent al cel en temps real. Programes com Stellarium permeten crear simulacions del cel nocturn per saber exactament què ens hem d’esperar. En el cas d’aquest programa gratuït podem recrear el cel d’aquest divendres des de qualsevol racó del planeta, afegir paràmetres com la contaminació lluminosa i fer zoom sobre els punts de més interès. D’aquesta manera, podem calcular què és el que veurem des d’on ens trobem i evitarem emportar-nos una decepció.
L’aplicació permet simular com veuríem el cel amb una alta contaminació lluminosa /
Si el que necessites és tenir la informació sempre a mà, una bona opció és Eclipsi Calculator 2.0, una aplicació desenvolupada per ServiAstro i la Universitat de Barcelona. Hi tindràs tota la informació disponible sobre els esdeveniments astronòmics ocorreguts al nostre cel des del 1900 fins al 2100. En el cas de l’espectacle d’aquest divendres nit, l’aplicació pot proporcionar tota la informació per saber on, quan i com poder disfrutar de la lluna de sang, a més de tota la informació tècnica per als qui vulguin disfrutar de l’esdeveniment amb telescopis.
2. Escull el lloc perfecte per disfrutar del cel nocturn
Per poder disfrutar de l’eclipsi en tota la seva esplendor és necessari escollir el lloc perfecte. Per a això haurem de buscar un emplaçament que compleixi les condicions adequades per poder admirar el cel nocturn: un lloc tranquil, amb una climatologia favorable i amb poca contaminació lluminosa. En el cas d’un eclipsi lunar, aquest últim punt es converteix en el més important, ja que, al cap i a la fi, el que busquem és observar tot el que ocorre al cel amb la claredat més gran possible.
¿Veus els punts més lluminosos? Doncs des d’allà poc podràs disfrutar de l’eclipsi lunar /
Per a això existeixen diferents aplicacions que ens permeten conèixer quins són els punts amb menys contaminació lluminosa. És el cas, per exemple, de pàgines web com Light Pollution Map o The New World Atlas of Artificial Sky Brightness. Com a norma general, per poder disfrutar no tan sols de la lluna, sinó de tots els astres, durant la nit de divendres valdria la pena allunyar-se de les grans metròpolis i refugiar-se en algunes zones més rurals. Una altra opció seria acudir directament als petits, mitjans i grans observatoris astronòmics des dels quals disposarem de totes les facilitats per disfrutar de l’esdeveniment.
3. Aconsegueix la fotografia ideal
Aconseguir la fotografia perfecta de la lluna és tot un art. Però més enllà de la composició i la creativitat que hi vulguis posar, aquí teniu alguns consells per aconseguir la imatge perfecta. En el cas d’un eclipsi lunar, l’opció ideal és treballar amb una càmera rèflex en la qual puguem anar jugant amb els paràmetres manuals. A més, necessitaràs un trípode (o una superfície de suport), un disparador automàtic (o un temporitzador) i unes bateries extra (per evitar disgustos d’última hora). Quan tinguis tot el material disponible, ¡comença la diversió!
Si no t’atreveixes amb el zoom, també pots optar per capturar la lluna emmarcada en el paisatge /
A diferència del que podríem pensar en un principi, quan fotografiem la lluna estem captant una imatge molt lluminosa. El nostre satèl·lit reflecteix la llum del sol, així que si treballem amb paràmetres nocturns l’únic que aconseguirem captar és una taca blanca al cel. Per començar, podem establir els següents paràmetres amb el mode manual de la càmera: ISO 200, obturació 1/200, obertura 1/125 ''' diafragma f/8. A partir d’aquí, la gràcia és anar experimentant.
Notícies relacionadesQuan ho tinguem tot llest haurem de col·locar correctament el trípode (que es mantingui estable), fer tot el zoom que sigui possible amb la càmera, apuntar a la lluna (si és possible, amb el mode de mesurament puntual) i preparar el disparador. Llavors farà falta allunyar-se lleugerament de la càmera i, només llavors, disparar la fotografia. Per a això podem utilitzar o bé un disparador manual (un petit comandament a distància de les càmeres) o el mode temporitzador.
I si no disposes de cap càmera rèflex aquí tens un ¡bonus! Si tens uns prismàtics o un telescopi i una càmera compacta (com la del mòbil) també pots aconseguir un record bonic de l’eclipsi. En aquest cas tan sols farà falta que acoblis directament la lent de la teva càmera amb la dels prismàtics o el telescopi i, amb una mica de pols, disparis per aconseguir la instantània. En aquest cas, hauràs de tenir una mica de paciència perquè la imatge no quedi moguda. Però no et preocupis, l’eclipsi és llarg i aconseguir la fotografia perfecta comporta un cert temps.
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- Narcotráfic Xarxes internacionals volen moure grans volums de droga en la temporada d’esquí
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso