VENDAVAL SENSE PRECEDENTS

La NASA perd contacte amb l''Opportunity' per una tempesta a Mart

El 'rover' ha entrat en mode d'estalvi d'energia, motiu pel qual ha suspès gairebé totes les seves funcions

opportunity-illus-879x485

opportunity-illus-879x485

1
Es llegeix en minuts
Efe

Una tempesta de sorra sense precedents documentats al planeta Mart està posant en perill el futur del receptor mòbil ‘Opportunity’ de la NASA, que s’alimenta d’energia solar, ha informat l’agència espacial nord-americana.

"Estem preocupats, però esperançats que la tempesta s’acabarà i el ‘rover’ començarà a comunicar-se amb nosaltres", ha dit avui en una conferència telefònica amb periodistes el director del projecte Opportunity, John Callas.

El ‘rover’ està en mínims històrics de bateria, arran que la tempesta que va començar el 30 de maig en el mateix punt en què està estacionat l’hagi deixat sense la seva principal font d’energia, la llum solar.

La NASA ha descrit l’estat pel qual està passant el ‘rover’ com una "fosca, perpètua nit".

Segons la NASA, l’‘Opportunity’ ha entrat en mode automàtic d’estalvi d’energia, per tant, ha suspès la majoria de les seves funcions.

Tot i així, el ‘rover’ ha de mantenir la temperatura de les seves bateries per sobreviure al gèlid Mart.

Calor

"Mentre el ‘rover’ es mantingui prou calent, i les nostres prediccions són que així ho farà, pot sobreviure diversos dies", va dir Callas, que es va mostrar optimista a l’observar que s’apropa l’estiu, per la qual cosa la temperatura pujarà.

La tempesta ja afecta una quarta part de la superfície de Mart (una mida equivalent a tot el continent americà) i podria envoltar el planeta d’aquí a pocs dies, tal com va passar amb altres vendavals el 2001 i 2007.

"No té precedents pel ritme al qual ha crescut i s’ha estès per tot el planeta", va dir en la mateixa conferència Jim Watzin, director del programa d’exploració de Mart de la NASA.

Els científics no saben quan acabarà la tempesta i el ‘rover’ podrà tornar a generar energia solar en cas que els seus sistemes no hagin quedat afectats.

Notícies relacionades

L’‘Opportunity’ va arribar a Martel 2004 i ha fet descobriments sobre el passat del planeta vermell.

Per exemple, va constatar que almenys una part de Mart va complir les condicions d’humitat necessàries perquè hi visquessin organismes mesòfils fa 4.000 milions d’anys, tot i que també ha demostrat que va tenir un ambient àcid un temps després. 

Temes:

NASA Mart