PROJECTES INCLUSIUS

Astronomia inclusiva i desenvolupament

L'exposició 'Inspirant estrelles' busca celebrar la inclusió com l'origen de la millor qualitat de ciència

zentauroepp30341625 astronomia180613164835

zentauroepp30341625 astronomia180613164835 / CARLOS DE SAA

2
Es llegeix en minuts
Wanda Díaz Merced
Wanda Díaz Merced

Astrònoma del South African Astronomical Observatory de Ciutat del Cap.

ver +

Un poema de Daisaku Ikeda recita: “Des de sempre s’ha intentat descobrir els ritmes i les lleis inherents a l’univers”... i des de sempre l’astronomia impacta directament en aspectes crítics per sostenir la vida humana. Planificar les collites en base a les estacions de l’any, per a la disposició segura d’aliments, a través de la navegació, la comunicació al nostre planeta irreemplaçable: tots són aspectes que fan possible el desenvolupament humà. 

"Celebrarem que la millor ciència és la manifestació de la diversitat"

Wanda Díaz

Astrònoma de l’Observatori Astronòmic Sud-africà de Ciutat del Cap

A 100 anys de la seva creació, la Unió Internacional d’Astronomia (UIA), amb l’exhibició ‘Inspirant estrelles’, diligentment declara que la contribució més gran de l’astronomia és en l’àmbit de desenvolupament humà. Professions noves, tecnologies innovadores, sorgides de l’esperit de recerca i exploració de la gent.  Estem parlant, per tant, d’un camp de treball que no deu, no pot i no fa un ús descurat, insuficient i limitat de les destreses humanes. 

L’exhibició

La gran festa va començar des que Maria Rosaria D’Antonio (administradora en cap de l’UIA) i Piero Benvenuti (director general d’UIA) van unir les ments per tal de celebrar la inclusió com l’origen de la millor qualitat de ciència.  D’aquesta forma, l’UIA inaugura el 2018 l’exhibició ‘Inspirant estrelles’ i ancora la seva identitat com a organització, la prioritat de la qual és salvaguardar i produir ciència de primer calibre a través de l’ús indiscriminat de les destreses humanes per a l’exploració.

Liderat per Maria Rosaria D’Antonio i Lina Canas, ‘Inspirant estrelles’ viatja a través del món realçant, promovent, motivant i recollint iniciatives proinclusió, perquè les persones amb i sense discapacitats participin de tots els processos en la ciència de l’astronomia, maximitzant la diversitat de formes humanes per explorar i produir astronomia, enriquint la nostra ciència i força laboral perquè la gent pugui produir el seu propi màxim.

Foment de vocacions

És que en la mesura que les persones tenen l’oportunitat d’utilitzar les seves destreses, adquireixen i utilitzen destreses noves, el seu esperit emprenedor augmenta.   D’acord als reports de desenvolupament humà de les nacions unides del 2016 i 2017 obviar això constitueix una privació humana crítica que atura tota mena de desenvolupament.  És impossible generar nous descobriments sense un procés simètric de motivació, educació i investigació.

¿Si no poleixo les meves destreses quins nous descobriments es produiran? ¿Qui motivaré? ¿Quina generació ensinistraré? ¿D’on i com sorgiran nous líders? El més important és percebre una noció de possibilitat: anar d’“això no té res a veure amb mi” a “jo puc fer alguna cosa que generi un valor comú”. D’això tracta el desenvolupament humà

Notícies relacionades

La gran festa d’inauguració tindrà el punt màxim el dia 22 d’agost del 2018 durant l’Assemblea General d’UIA a Viena, Àustria. Les portes s’obriran de bat a bat a organitzacions ciutadanes que serveixen a persones discapacitades i impedides, estudiants i el públic general. Amb contínues accions diligents, celebrarem que la millor ciència és la manifestació de la diversitat. 

L’autora d’aquest article forma part de la Xarxa de Científiques Comunicadores