L'ADN DE LA SETMANA

Balenes

Una anàlisi genòmica proposa una nova classificació per als cetacis

amadridejos1393142 a humpback whale  megaptera novaeangliae  perfoms a  tail up180413213717

amadridejos1393142 a humpback whale megaptera novaeangliae perfoms a tail up180413213717 / ORMUZD ALVES

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

Es publiquen els genomes de sis espècies de balenes, algunes de les quals són els animals més grans que hagin existit mai. Els resultats que s’obtenen permeten com a mínim per ara entendre la seva evolució. Aquesta no és una qüestió senzilla quan parlem d’animals que viuen als oceans on no hi ha barreres que aïllin els individus. 

El treball ha estat fet per investigadors alemanys i suecs que han pres mostres de bancs de teixits de diferents espècies de balenes que es guarden en col·leccions establertes ja fa uns anys. Han estudiat els genomes d’individus d’algunes de les espècies més grans que són les que han substituït les dents per barbes amb les quals filtren l’aigua de mar per alimentar-se. Comparen aquests genomes amb els dels altres cetacis com els dels dofins i les orques. Han obtingut també el genoma de l’hipopòtam comú, que és el mamífer terrestre més proper a elles. El que publiquen és una classificació de totes les espècies de balenes que fins ara havia estat molt discutida.

Notícies relacionades

Els genomes dels mamífers són relativament estables i fàcils de comparar entre si. A partir de les dades obtingudes calculen que l’ancestre comú entre balenes i hipopòtam va viure fa uns 50 milions d’anys i que des d’aleshores han anat apareixent les diferents espècies. El que pot interessar més en aquest cas és que es tracta d’espècies que viuen als oceans per les quals no hi ha barreres que hagin aïllat diferents poblacions i hagin afavorit que es diferenciïn entre elles. De fet troben en els genomes restes d’unes espècies en les altres, cosa que indica que individus de les diferents espècies s’han anat aparellant i tenint descendència. 

Les balenes són animals que han anat evolucionant fins a esdevenir més grans que els més grans dels dinosaures com és el cas de la balena blava. Això ho han fet evolucionant en el gran espai de llibertat dels oceans. Ha calgut que arribi l’espècie humana perquè aparegui un depredador que ha estat a punt d’extingir-ne algunes.

Temes:

Genètica