Estudi científic

El virus del Zika es mostra efectiu contra els tumors cerebrals

Només 24 hores després de la injecció, aquest organisme ja havia eliminat la meitat de les cèl·lules cancerígenes

El Zika és notablement destructiu amb les cèl·lules cerebrals en nadons, però no en adults

El virus del Zika es mostra efectiu contra els tumors cerebrals

JOSUE DECAVELE (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Efe

El virus del Zika s'ha mostrat efectiu per combatre cèl·lules cancerígenes al cervell d'adults, segons un estudi dut a terme per la Universitat Estatal de Campinas (Unicamp), al Brasil.

Els investigadors van obtenir aquests resultats a l'infectar amb el Zika cèl·lules que contenien glioblastoma, que és el tumor del sistema nerviós central més comú i maligne, a més de ser de ràpid creixement.

Només 24 hores després de la injecció, el Zika ja havia eliminat la meitat de les cèl·lules tumorals, un procés que es va repetir durant les següents hores sense que les cèl·lules sanes es veiessin afectades per l'acció del virus.

L'experiment es va dur a terme sota el principi constatat que el Zika és notablement destructiu amb les cèl·lules cerebrals en nadons, però no en adults.

"El Zika protegiria les cèl·lules normals de l'adult i eliminaria a penes les cèl·lules del càncer, i es tornaria un tractament més específic que la quimioteràpia", va explicar a mitjans locals la investigadora Estela de Oliveira Lima.

Ara es provarà en animals

A més, els investigadors van notar que quan es va produir el contacte entre el Zika i la cèl·lula cancerígena va augmentar bastant la quantitat de digoxina, una substància responsable de la mort dels tumors i que ja és utilitzada en el tractament d'algunes malalties cardíaques.

Notícies relacionades

"El descobriment de la substància i el mecanisme amb què actua en el glioblastoma, en aquest tipus de càncer, són inèdits al món", va afirmar el metge Rodrigo Ramos Catarino.

Després de les proves al laboratori, el següent pas serà assajar amb animals i, per últim, amb éssers humans, cosa que podria desembocar, si es confirmen els resultats, en un nou tractament contra el citat tumor i fins i tot en una vacuna. 

Temes:

Zika Càncer