DEBAT A ESADE

BBVA i El Periódico impulsen la reflexió sobre l'impacte de la tecnologia en la vida

L'expert Seán Ó hÉigeartaigh il·lustrarà el que ha après en catàstrofes del passat

zentauroepp40412168 robot171107194019

zentauroepp40412168 robot171107194019 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

¿L'espècie humana sobreviurà al segle XXI? Aquesta ambiciosa pregunta sobre els riscos tecnològics, biològics i climàtics a què ens enfrontem protagonitza aquest dijous a Esade l'acte organitzat pel projecte BBVA Open Mind i EL PERIÓDICO.

BBVA Open Mind, una comunitat online amb 2,5 milions d'usuaris impulsada pel BBVA ha abordat aquesta qüestió en el llibre El próximo paso: la vida exponencial, el novè de la col·lecció anual editada pel projecte.

Un dels autors del llibre, Seán Ó hÉigeartaigh, director del Centre d'Estudis en Riscos Existencials de la Universitat de Cambridge, impartirà durant l'acte de dijous una xerrada sobre les lliçons apreses de les grans catàstrofes del passat. Mentre durant mil·lennis la humanitat es va enfrontar sobretot a riscos naturals, en l'últim segle la principal font de risc ha sigut la humanitat mateixa, afirma Ó hÉigeartaigh en el llibre. L'investigador planteja solucions per aprofitar els avantatges de les noves tecnologies sense incórrer en els seus pitjors riscos.

Aplicacions financeres

L'acte també compta amb la participació de Francisco González, president del BBVA, que presentarà les seves idees sobre l'aplicació de les tecnologies exponencials al sector financer. González, autor d'un dels textos del llibre, transmet una visió optimista de la transformació digital, que gràcies al Big Data permet oferir serveis molt més personalitzats. Sota el seu punt de vista, els competidors d'un banc avui són les grans empreses tecnològiques. Així, González explica la transformació integral del BBVA cap a un model digital.

Aquesta mateixa filosofia va impulsar el BBVA a crear la comunitat Open Mind el 2011, amb l'objectiu d'ajudar el públic a interpretar les transformacions que estan modificant la societat. Un dels continguts principals de la comunitat és la seva sèrie de llibres, en què han participat autors com Saskia Sassen, Martin Rees, Jose Manuel Sánchez Ron, Daron Acemoglu, Jordi Canals, Manuel Castells i altres.

Cauteles ètiques

Experts no implicats en l'últim llibre coincideixen en la importància dels temes plantejats. La tecnologia ja té la capacitat de "millorar" les habilitats humanes: des de l'ús de psicofàrmacs fins a la pròtesi de Pistorius. No obstant, el filòsof Francesc Torralba crida a la cautela sobre les visions més radicals, que prometen per exemple superar la condició mortal de l'ésser humà.

Notícies relacionades

"Malgrat tots els avenços, seguim estant sotmesos a l'evolució: si ens multipliquem i explotem massa els recursos, la selecció actuarà", alerta el naturalista Jordi Serrallonga.

Tots coincideixen en la preocupació que les millores no es reparteixin de forma igualitària. El consultor Ramon Sangüesa insta a injectar ètica en la tecnologia. "Estem en una fase de tecnooptimisme: pensem que ho canviarem tot amb la tecnologia. No obstant, ¿quin concepte de societat hi ha darrere?", conclou.