Així serà la Via Làctia en els pròxims cinc milions d'anys

Un vídeo de l'ESA segueix el moviment de dos milions d'estrelles

Aquest concorregut camp estel·lar al centre de la nostra galàxia, la Via Làctia, s’ha convertit en un excel·lent lloc per a la recerca d’exoplanetes. En la imatge, obtinguda durant una exposició d’una setmana el 2006, el ’Hubble’ va detectar ni més ni menys que 180.000 estrelles.

Aquest concorregut camp estel·lar al centre de la nostra galàxia, la Via Làctia, s’ha convertit en un excel·lent lloc per a la recerca d’exoplanetes. En la imatge, obtinguda durant una exposició d’una setmana el 2006, el ’Hubble’ va detectar ni més ni menys que 180.000 estrelles. / NASA / ESA / K. SAHU / SWEEPS SCIENCE TEAM

1
Es llegeix en minuts

Un nou vídeo de l'Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès) ha revelat l'aspecte canviant de la Via Làctia, seguint el moviment de dos milions d'estrelles durant els pròxims cinc milions d'anys.

El document és el resultat d'aplicar les dades obtingudes amb la Solució Astromètrica de Tycho-Gaia, un dels productes del primer alliberament de dades del telescopi espacial Gaia de l'ESA. Això proporciona una vista prèvia dels moviments estel·lars que seran revelats en les pròximes publicacions de dades de Gaia, que permetrà als científics investigar la història de la formació de la galàxia a la qual pertany la Terra.

Les estrelles es tracen en coordenades galàctiques i amb una projecció rectangular: el plànol de la Via Làctia es destaca com la banda horitzontal amb més densitat d'estrelles.

El vídeo comença a partir de les posicions de les estrelles, mesurades per Gaia entre el 2014 i el 2015, i mostra com s'espera que evolucionin aquestes posicions. Els marcs en el vídeo estan separats per 750 anys, i la seqüència general cobreix cinc milions d'anys.

Les ratlles visibles en els primers fotogrames reflecteixen la forma com Gaia explora el cel i la naturalesa preliminar del primer alliberament de dades; aquests artefactes són gradualment diluïts en el vídeo a mesura que les estrelles es mouen a través del cel.

Notícies relacionades

La forma de la constel·lació d'Orió pot ser advertida cap al marge dret del marc, just a sota del Plànol Galàctic, al principi del vídeo, segons destaca l'Agència.

A mesura que avança la seqüència, la forma familiar d'aquesta constel·lació (i altres) evoluciona en un nou patró. Dos cúmuls estel·lars -grups d'estrelles que van néixer junts i consegüentment es mouen junts- es poden veure cap al marge esquerre del marc: aquests són els cúmuls oberts alfa Persei i Plèiades.

Temes:

Univers