Un exosquelet per a nens amb atròfia muscular

El dispositiu està destinat a ajudar els pacients a caminar o com a teràpia d'entrenament

Els investigadors que l'han desenvolupat necessiten finançament per poder-lo llançar al mercat

amadridejos34196645 03 junio 2016 madrid arganda del rey lvaro pru160608175512 / FOTO JOAN COSTA CSIC

amadridejos34196645 03 junio 2016 madrid  arganda del rey    lvaro pru160608175512
El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha presentat avui, després d’un any de treballs previs, el primer exosquelet del món dirigit a nens amb atròfia muscular espinal, que es troba ara en fase d’experimentació.

/

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) van presentar ahir a Madrid el primer exosquelet del món dirigit a nens amb atròfia muscular espinal, una malaltia degenerativa que a Espanya afecta un de cada 10.000 nadons. El dispositiu, de 12 quilos de pes i fabricat amb alumini i titani, està dissenyat per ajudar el pacient a caminar, en algun cas, per primera vegada. També es farà servir en hospitals com a teràpia d’entrenament muscular per evitar els efectes col·laterals associats a la pèrdua de mobilitat.

L’estructura consisteix en uns llargs suports, anomenats ortesis, que s’ajusten i adapten a les cames i tronc del nen. A les articulacions, una sèrie de motors imiten el funcionament del múscul humà i aporten al nen la força que li falta per mantenir-se dret i caminar. El sistema el completen una sèrie de sensors, un controlador de moviment i una bateria amb cinc hores d’autonomia. La tecnologia, que ja ha sigut patentada i llicenciada pel CSIC i la seva empresa de base tecnològica Marsi Bionics, es troba en fase preclínica.

La coordinadora del projecte, Elena García, investigadora del Centre d’Automàtica i Robòtica, centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de Madrid, va explicar que «el dispositiu podria ser al mercat en el termini d’un any i mig» si es disposa del «finançament necessari», que implica 50.000 euros només per al prototip. Una construcció a escala industrial rebaixaria el preu a 30.000 euros per unitat. «La idea és oferir-lo en règim de lloguer a les famílies per uns 800 euros al mes», va afegir.

«La principal dificultat per desenvolupar aquest tipus d’exosquelets pediàtrics consisteix en el fet que els símptomes de les malalties neuromusculars, com l’atròfia muscular espinal, varien amb el temps tant a les articulacions com en el conjunt del cos. El nostre model inclou articulacions intel·ligents que modifiquen la rigidesa de manera automàtica i s’adapten a la simptomatologia de cada nen en cada moment», va explicar la investigadora.

L’EXPERIÈNCIA DE L’ÁLVARO / L’existència de cinc motors a cada cama, la col·locació dels quals implica una longitud mínima, i la dificultat per controlar el comportament i la col·laboració dels nens més petits ha portat els investigadors a haver de posar un límit d’edat mínima.

Notícies relacionades

L’Álvaro, un nen madrileny de cinc anys que el farà servir a casa seva durant un any, va assistir a la presentació de l’exosquelet i va explicar que «bé» que se sent. I va confiar a utilitzar-lo per jugar a futbol i a bàsquet, ja que ara només es pot desplaçar en cadira de rodes. «La primera vegada que el van posar dret em va dir: ‘Mama, que estic dret’, i quan ja va començar a fer els primers passos, per a ell va ser una felicitat absoluta. Però és necessari que arribi finançament perquè es continuï investigant i s’aconsegueixi que tots els nens puguin caminar», va destacar la mare de la criatura.

El projecte, finançat pel Ministeri d’Economia i la Unió Europea, s’està portant a terme amb la col·laboració de metges de l’Hospital Infantil Sant Joan de Déu de Barcelona i de l’Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid. Els dos centres compten amb els seus propis assajos preclínics amb la utilització de l’exosquelet en pacients.

Temes:

Nens Malalties