Uns investigadors creen uns mosquits que no transmeten la malària

La modificació d'uns gens actua sobre dues proteïnes durant la fase infecciosa del paràsit

Un mosquit ’Anopheles stephensi’ obté una mostra de sang d’un hoste humà. 

Un mosquit ’Anopheles stephensi’ obté una mostra de sang d’un hoste humà.  / JIM GATHANY / CDC

1
Es llegeix en minuts

Investigadors de la Universitat de Califòrnia a Irvine (EUA) han creat uns mosquits amb uns gens que bloquegen la transmissió de la malària, una prometedora línia per ajudar a frenar els estralls causats per la malaltia. L'objectiu és que els insectes es puguin reproduir amb altres membres de la seva espècie i que la seva descendència perdi la capacitat per propagar el paràsit 'Plasmodium falciparum'.

Per aconseguir els nous insectes, els investigadors van utilitzar l'anomenada edició de gens CRISPR, una tècnica d'enginyeria genètica que permet que l'ADN pugui ser inserit, reemplaçat o esborrat d'un genoma, per modificar la línia germinal de diversos exemplars d''Anopheles stephensi', una espècie característica de l'Àsia molt vinculada a la transmissió de la malaltia. Concretament, la modificació actua sobre dues proteïnes clau produïdes durant la fase infecciosa del paràsit de la malària.

Els mosquits resultants transmeten aquesta característica bloquejadora a la seva descendència en un 99,5% dels casos.

Els detalls de la investigació s'han publicat a la revista especialitzada 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS).

La malària s'encomana en humans a través de la picada de mosquits femella infectats. L'objectiu ara és alliberar mosquits modificats genèticament perquè es puguin aparellar amb mosquits silvestres i que els seus gens bloquejadors de la malària entrin en la seva reserva genètica i finalment desbordin la població i impedeixin la possibilitat que aquestes espècies puguin infectar persones.

"Es pot propagar a través de l'espècie amb una gran eficiència, incrementant-se des d'un 1% fins a un 99% en 10 generacions", ha comentat Valentino Gantz, biòleg de la Universitat de Califòrnia-San Diego.

Estratègia complementària

Notícies relacionades

"No estem dient que aquesta estratègia pugui eradicar la malària per si mateixa", ha afegit Anthony James, biòleg molecular de la Universitat de Califòrnia-Irvine. Però a més de medicaments per al tractament i la prevenció, les futures vacunes, l'ús de mosquiteres i l'eradicació de llocs de reproducció, podria tenir un paper important en l'eliminació de la malària, va declarar James.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que hi haurà 214 milions de casos de malària a tot el món aquest any, amb un total de 438.000 morts, la majoria a l'Àfrica subsahariana.