DESPLEGAMENT DELS PANELLS SOLARS

Els dos satèl·lits Galileo 'extraviats' segueixen sota control

L'Agència Espacial Europea estudia si és possible ressituar-los en l'òrbita correcta

Simulació dels satèl·lits europeus Galileo amb els panells ja desplegats.

Simulació dels satèl·lits europeus Galileo amb els panells ja desplegats. / ESA

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

Els dos primers satèl·lits operatius de la xarxa de geolocalització Galileo es troben en una òrbita errònia per un problema en l'operació de llançament, desenvolupada divendres passat, però estan en bon estat i han començat a desplegar els seus panells solars, segons ha informat l'Agència Espacial Europea (ESA).

Els aparells estan "sota control" del centre d'operacions a Darmstadt (Alemanya), ha afegit l'agència espacial en un comunicat, encara que no és clar que puguin arribar a l'òrbita desitjada. "Els dos satèl·lits segueixen estant segurs, correctament situats respecte al Sol i adequadament encesos.

Notícies relacionades

Els equips d'investigació intenten ara trobar la millor forma d'explotar els satèl·lits tenint en compte "les limitades capacitats de propulsió dels satèl·lits", ha agregat l'ESA.

Competir amb els GPS

Els satèl·lits, els primers operatius de la constel·lació de 30 d'iguals que nodriran el sistema de navegació que és l'aposta europea per competir amb el GPS nord-americà, van partir divendres passat des del centre espacial europeu de Kourou, a la Guaiana francesa, a bord d'una nau russa Soiuz. El viatge dels dos aparells es va truncar en la fase d'injecció de la llançadora Soiuz a la qual anaven associats, un dispositiu anomenat Fregat.