DEL CENTRE SCOTLANDS-DNA

La premsa britànica alerta sobre l'extinció dels pèl-rojos

El canvi climàtic i la pujada de la temperatura a Escòcia farà que menys persones portin el gen que afecta els cabells i la pell, assegura un estudi

Trobada de pèl-rojos a Holanda, el 2011.

Trobada de pèl-rojos a Holanda, el 2011. / VIQUIPÈDIA / ERIC OAKTREE

1
Es llegeix en minuts

Un estudi científic recent assegura que els pèl-rojos podrien estar en perill d'extinció a Escòcia, on la densitat de població amb la pell blanca i els cabells de color coure és la més alta de tot el planeta: un 13% dels seus habitants són pèl-rojos, més de 10 punts per sobre de la mitjana mundial, i el 40% porten el gen recessiu responsable d'aquesta mutació, vinculada amb el clima ennuvolat propi d'aquestes terres i les d'Irlanda.

Diaris com el 'Daily Mail' o 'The Independent' es fan ressò aquest dimarts d'aquesta alerta emesa --amb molts anys de previsió-- des del centre Scotlands-DNA.

"Crec que la raó que els pèl-rojos tinguem la pell clara i els cabells vermells és que no tenim prou sol i hem d'obtenir tota la vitamina D que puguem", assegura el doctor Alistair Moffat, director del centre Scotlands-DNA, que sosté que la presència dels cabells vermells a Escòcia, Irlanda i el nord d'Anglaterra és simplement "una adaptació al clima".

"Si el clima està canviant, amb previsions de més sol i menys nuvols, això afectarà el gen; hi haurà menys persones que portin el gen", assegura.

Centenars d'anys per a la regressió

De totes maneres, adverteix el científic, "farien falta centenars d'anys amb un clima més càlid" perquè això passés.

Notícies relacionades

Els cabells pèl-rojos són propis de les persones amb dues còpies d'un gen recessiu en el cromosoma 16, que provoca una mutació. És a dir, una persona que no sigui pèl-roja pot tenir fills pèl-rojos si porta el gen.

A tot el Regne Unit hi ha 20 milions de persones amb gens pèl-rojos, i la zona on n'hi ha més és el sud-est d'Escòcia, sobretot a Edimburg, on gairebé la meitat de la població porta el gen.