Ciclisme

La Vuelta 2023 partirà des del mar, a la platja del Somorrostro de Barcelona

  • Per primera vegada en la història del ciclisme, els corredors iniciaran una gran ronda per etapes des d’una plataforma marina. Serà dissabte 26 d’agost.

  • La segona etapa de la ronda espanyola acabarà davant l’Estadi Olímpic i el dijous 24 d’agost els equips participants es presentaran a la plaça del Mar amb una gran festa popular.

La Vuelta 2023 partirà des del mar, a la platja del Somorrostro de Barcelona

LA VUELTS / PABLO OSORIO

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Vuelta a Espanya 2023 s’iniciarà el dissabte 26 d’agost des d’una plataforma marítima que se situarà a l’extrem de la platja del Somorrostro tocant al Port Olímpic. Des d’aquest lloc partiran els corredors participants per fer una contrarellotge per equips de 14 quilòmetres que passarà el cor de Barcelona; l’organització conjunta entre Unipublic, propietària de la carrera, i l’ajuntament de la capital catalana, consideren que és més un espectacle esportiu que una etapa decisiva de la carrera.

Segons ha informat aquest dimecres el regidor d’esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé, la plataforma marítima, que serà transparent, s’instal·larà sobre sis patins de vela, que estaran sobre les aigües del Mediterrani. S’ha triat la part de la platja més recollida, per qüestions d’onatge, en la zona que es coneix com la Platja Prohibida. En l’improbable cas que aquell dia hi hagi una situació marítima amb mar brava que impedeixi la instal·lació de la plataforma hi ha previst un «pla b».

El costum de la carrera

La Vuelta s’ha distingit aquests últims anys per iniciar la carrera o travessar llocs singulars en la primera etapa, normalment una contrarellotge de tipus individual o col·lectiu. Així, per exemple, va passar per la plaça de toros de Pamplona, va partir d’una musclera gallega, des de les escales de la catedral de Burgos o van creuar el famós amfiteatre de la ciutat francesa de Nîmes.

Ara és el torn de Barcelona amb la idea que sigui el mar, el mateix Mediterrani que el 2024 acollirà la Copa Amèrica, el que assumeixi protagonisme en el naixement de la Vuelta. Els corredors accediran a la plataforma per una passarel·la de 40 metres, que travessarà la platja. I per una altra serà per on partiran, ja en competició, abans d’enfilar l’asfalt pel carrer de Marina. Els corredors passaran al costat dels monuments més emblemàtics de la capital catalana, de manera semblant a com ho fa la marató. L’espectacle serà evidentment gratuït, per la qual cosa s’espera milers de persones, tenint en compte que l’etapa inaugural de la carrera se celebrarà l’últim dissabte d’agost.

Final dur de la segona etapa

La segona etapa, que sortirà de Mataró, finalitzarà a l’Estadi Olímpic, al mateix lloc, tot i que amb traçat diferent i més dur, en què va acabar l’etapa barcelonina del Tour 2009. Aquest dimecres la fase final d’aquesta etapa ha sigut recorreguda per algunes antigues figures del ciclisme espanyol, com Óscar Pereiro, vencedor del Tour del 2006, i Fernando Escartín, tercer en el Tour del 1999, amb el premi extra d’haver pujat en bici al Tibidabo, acompanyats per exprofessionals com Kiko García i un grup de cicloturistes de Barcelona.

Notícies relacionades

Serà una jornada bastant dura, ja que inclourà la pujada al castell de Montjuïc. «El normal és que guanyi algun dels favorits a la victòria final de la carrera i, a tot estirar, seran 40 corredors els que es juguin la victòria», va explicar Pereiro després del reconeixement. A més, l’organització ha decidit bonificar en segons el pas pel castell, abans d’un descens i una petita pujada cap als afores de l’Estadi Olímpic.

Així mateix, Escudé ha informat que la presentació d’equips serà també un acte popular que se celebrarà de manera gratuïta a la plaça del Mar dijous 24 d’agost, al voltant de les 19.30 hores, una vegada s’ajusti amb TVE l’horari definitiu d’aquest acte. La Vuelta a Espanya finalitzarà diumenge 17 de setembre a Madrid.