Ciclisme i Jocs Olímpics

El Tour 2024 no acabarà a París per primera vegada en la història

  • El final de la carrera es ‘desterra’ a Niça per la coincidència amb els Jocs que comencen a la capital francesa d’aquí dos anys només cinc dies després d’acabar la principal prova ciclista del calendari mundial.

El Tour 2024 no acabarà a París per primera vegada en la història
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El Tour 2024 no acabarà a París per primera vegada en la història. El Govern francès va sol·licitar fa mesos a la carrera que sacrifiqués els Camps Elisis, per raons de seguretat i qüestions organitzatives, ja que cinc dies després de la finalització de la ronda francesa començaran els Jocs Olímpics que, a més i a diferència de cites anteriors, tindran un marcat caràcter de carrer.

La notícia va ser avançada dimecres per ‘La Gazzetta dello Sport’ i confirmada aquest dijous a EL PERIÓDICO per fonts franceses de tota solvència. La ciutat designada per acollir el final de la Grande Boucle del 2024 serà Niça, amb tota seguretat al famós passeig dels Anglesos, el lloc on acaba la París-Niça (també organitzada pel Tour) i d’on va partir i va finalitzar la primera etapa de la ronda francesa del 2020, traslladada a finals d’agost per culpa de la pandèmia de la covid.

Les fallades de Saint-Dennis

La decisió, segons les fonts consultades, ja estava presa molt abans de les fallades de seguretat que es van produir durant la final de la Champions, el dissabte 28 de maig, quan un nombrós grup d’aficionats del Liverpool va mirar d’accedir a l’estadi de Saint-Dennis sense entrada, una situació que va provocar una discutible resposta policial.

Tanmateix, aquests errors de seguretat, que les autoritats franceses no es poden permetre durant els Jocs, han reforçat la decisió de desplaçar el final del Tour cap a la capital de la Costa Blava. La prova, considerada com la millor carrera ciclista i un dels principals esdeveniments esportius mundials, que se celebren amb caràcter anual, sempre ha acabat a París, des que es va crear el 1903, al marge dels anys de suspensió motivats per les dues grans guerres del segle passat.

La Torre Eiffel

El Tour 2024 començarà dissabte 29 de juny i finalitzarà diumenge 21 de juliol, cinc dies abans que s’alci el teló dels Jocs Olímpics a la capital francesa. El centre de la ciutat, per a aquestes dates, ja estarà totalment tancat i dedicat al muntatge de les diverses estructures urbanes que serviran per acollir bona part de la competició olímpica que es realitzarà en punts clau i monuments de París, en comptes dels típics escenaris habituals com poliesportius, estadis de futbol i palaus d’esports.

El ‘desterrament’ del Tour es reforça, a més, pel fet, que dissabte 27 de juliol, només sis dies després d’acabar la prova, es disputarà la carrera olímpica de ciclisme, que finalitzarà sota la Torre Eiffel i que obligarà, per tant, a tancar carrers del centre de París, alguns dels habituals del Tour, per acollir el pilot de corredors, ciclistes que es quedaran a França una vegada acabi la Grande Boucle.

Sortida de Florència

La ‘Gazzetta’ també va avançar que el Tour 2024 s’iniciarà a Florència, en el que suposarà la primera ocasió en què la prova comença a Itàlia, en homenatge a diversos mites del ciclisme transalpí com Ottavio Bottecchia (assassinat pels feixistes, en el centenari de la seva primera victòria a París), Gino Bartali, Fausto Coppi i Marco Pantani. Aquest punt també ha sigut confirmat a aquest diari per fonts franceses.

Notícies relacionades

El 20 de juliol del 1975, en la primera de les dues victòries de Bernard Thévenet, la carrera va arribar per primera vegada als Camps Elisis. Fins aleshores sempre va finalitzar al velòdrom del Parc dels Prínceps on van celebrar les seves victòries, entre d’altres, Federico Martín Bahamontes (1959) i Luis Ocaña (1973).

El 2023 el Tour partirà de Bilbao per recórrer tres etapes pel País Basc abans d’endinsar-se a França. Aquest any –en 22 dies– la prova comença a Copenhaguen. En els dos casos, per mantenir la tradició, el final de festa se celebrarà als Camps Elisis de París.