Guanyador del Tour 1997

Jan Ullrich torna a recaure en l’alcohol i les drogues

L’exciclista alemany, de 48 anys, es troba ingressat en un centre de salut de Suïssa

Jan Ullrich torna a recaure en l’alcohol i les drogues

MALLORCA 312

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Jan Ullrich mirava de demostrar, encara no fa dos mesos, que més que un excorredor famós i retirat era un ciutadà normal. Una persona que practicava el ciclisme, l’esport que el va aixecar a dalt de tot quan va guanyar el Tour de 1997 i que el va condemnar a l’infern, víctima del dopatge i dels artificis d’Eufemiano Fuentes, del qual va ser el seu principal client, el ‘Número 1’ en l’Operació Port. Es va presentar a la marxa cicloturista Mallorca 312, una de les més multitudinàries que se celebren a Espanya. En una època tardoral, en la que la covid semblava donar una treva, Ullrich es va trobar amb els vells camarades del pilot. Es va sincerar dient que les drogues i l’alcohol eren ja una assignatura superada. Ara està ingressat en un hospital de Suïssa per iniciar una nova rehabilitació.

Ullrich, 48 anys, va ser una de les grans inspiracions del ciclisme a mitjans de la dècada dels anys 90 del segle passat. Estava cridat a ser el gran successor de Miguel Induráin al Tour. Però, com li va passar a Raymond Poulidor, primer amb Jacques Anquetil i després amb Eddy Merckx, va topar amb Marco Pantani i sobretot amb Lance Armstrong. I tots dos van viure uns duels impressionants, amb la balança inclinada a favor del texà, en els primers Tours d’aquest segle, unes rondes franceses que desgraciadament no existeixen, que han sigut esborrades de la història de la carrera, tot i que alguns les seguissin i les visquessin en el desconeixement del que passava als camerinos dels equips. A Ullrich mai li van donar les victòries dels Tours del 2000, 2001 i 2003, que hauria sigut el més lògic després de l’anul·lació dels resultats de Lance Armstrong el 2012.

I no les hi van donar perquè el 2012 precisament va ser sancionat, tot i que de manera tardana, per dopatge i se li van anul·lar els resultats, tot i que només els aconseguits a partir del 2005. Ja estava retirat, ja se sabia també que el 1998 va aparèixer com un dels corredors que havien donat positiu a les mostres reanalitzades després d’una investigació oficial sobre dopatge portada a terme pel Senat francès.

La vida privada d’Ullrich ha ocupat l’interès sobretot de la premsa sensacionalista alemanya: problemes amb l’alcohol, també amb les drogues i capítols molt complicats en la convivència personal amb les seves parelles. Mallorca semblava el refugi d’Ullrich. Allà, al setembre, es va retrobar amb Armstrong i fins i tot es van fotografiar emulant la famosa imatge de Luz Ardiden, el dia de la gran victòria de Roberto Laiseka, quan al Tour del 2001 tots dos es van donar la mà al cim per donar un caràcter esportiu al combat per arribar primer al cim.

Ingressat a Mèxic i després a Suïssa

Notícies relacionades

Armstrong s’havia preocupat per la salut d’Ullrich, que a l’octubre, a la Mallorca 312, que va córrer i va acabar, semblava que la mala vida, les drogues i l’alcohol figuraven ja com un passat, tan pervers com oblidat.

El 2 de desembre va celebrar l’aniversari amb uns amics a Cuba i allà, segons explica la premsa alemanya, la festa va derivar en drogues i massa alcohol. Va ingressar primer en un hospital de Mèxic i ara es troba a Suïssa per iniciar una rehabilitació i sobretot per tornar a reconduir la seva vida personal.