La ronda francesa

Cavendish confirma la seva resurrecció en el Tour

  • El veterà velocista britànic suma la seva segona victòria en aquest Tour, la 32a des que va debutar en la carrera.

  • Jornada de calma en el pilot amb els favorits, com Pogacar, reservant forces als Alps que arriben dissabte.

Cavendish confirma la seva resurrecció en el Tour

LE TOUR

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

A quilòmetre i mig de la meta de Châteauroux, al costat de l’estadi de futbol, es troba la casa natal de l’actor Gérard Depardieu, el veí més famós, un veterà a les taules de la interpretació com ho són en l’art del pedaleig Mark Cavendish, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali i Philippe Gilbert. Tots ells van arribar el 2008 a aquesta ciutat del Loira en la primera victòria del velocista britànic (a dos triomfs ara d’Eddy Merckx en el Tour) que ha ressuscitat com a dominador de les arribades massives de la ronda francesa, un retrobament amb la història del ciclisme.

Valverde s’abraça a Cavendish: 77 anys suma la parella. ‘Cav’ està molt en forma sense lamentar la decisió d’ajornar la seva jubilació ciclista. ‘El Bala’, que continuarà corrent l’any que ve, està més incòmode. Es va vacunar pocs dies abans de sortir cap a Bretanya i la punxada li va sentar fatal: primer febre i ara corrent amb la sensació que des d’aleshores ha perdut part de l’espurna que l’inspirava.

A ells dos no els retira ni Tadej Pogacar, una cosa així com un germà petit i gairebé un fill en qüestions d’edat. El gran aspirant a la victòria té 22 anys, que camí de la terra de Depardieu roda tranquil, que el dia convida a no caure i a recuperar forces pensant en els Alps que s’apropen dissabte. I és que fa ràbia estampar-se de morros com li ocorre a l’italià Jacopo Guarniere, just en el moment en què havia d’actuar, a dos quilòmetres de la meta, per llançar el seu velocista Arnaud Démare, quart en l’arribada i sense fortuna en el pla on volia destacar.

L’ajuda d’Alaphilippe

Cavendish està disposat a aniquilar la resta de velocistes i el seu equip, el Deceunink, a col·leccionar triomfs d’etapa. De sis etapes n’han guanyat la meitat en el que sembla un front comú. A ningú li cauen els anells, ni a Julian Alaphilippe. El campió del món és el primer que li prepara l’esprint al seu company britànic, que fins i tot té sort que els gregaris de Mathieu van der Poel a l’Alpecin s’emboliquin i xoquin entre ells mentre Cavendish s’obre camí cap a la victòria, cap a la història, cap a les gestes d’un Tour que el contempla com un dels més grans velocistes que han corregut en aquests paratges des que es va inventar la carrera el 1903. 32 triomfs d’etapa, una fita. Amb força arrenca vestit de verd, va superant rivals, sona el terrabastall a la meta, i quan ja es veu vencedor, Cavendish fins i tot té temps de celebrar la victòria. Si continua així, si arriba a París, el rècord de Merckx corre perill, tot i que, la veritat, i tret de sorpreses, no hi haurà cap altre esprint en dies.

Els nens i els bidons

Notícies relacionades

Va començar sense arrugar-se davant els grans, els bojos de les arribades, Alessandro Petacchi, Eric Zabel i Óscar Freire, i ara comparteix pilot amb ‘nens’ com Pogacar.

Com nens feliços són els que ara se situen al costat dels pares a les noves zones on per qüestions ecològiques els ciclistes tiren els bidons, trofeus per col·leccionar amb les sigles de tots els equips. S’ha acabat aquella imatge de llançar les ampolletes en qualsevol lloc perquè tardessin anys a podrir-se al costat de la natura. Aquest dijous, a sis quilòmetres de la meta, es trobava l’illa carregada amb els millors tresors que llançaven els corredors. I qui se salti la norma s’arrisca fins i tot que l’expulsin de carrera. La primera vegada una advertència acompanyada de multa i, a la segona, al carrer.