la ronda italiana

Tots pendents de Simon Yates al Giro

  • El ciclista britànic ha de provar Bernal per comprovar si la crisi de dimecres va ser només passatgera.

  • Alberto Bettiol s’estrena en una jornada de calma amb una escapada que va treure 23 minuts al pilot.

Tots pendents de Simon Yates al Giro

GIRO DE ITALIA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Els ulls del Giro estan pendents de Simon Yates, l’únic ciclista que sembla destinat a qüestionar la victòria d’Egan Bernal. Queden dues etapes de muntanya i la contrarellotge final de Milà, un mur de tres etapes per a una ‘maglia rosa’ si realment està al límit de les seves forces o un últim esforç per a ell si la crisi de dimecres només va ser passatgera; una flor pansida d’un sol dia.

Primoz Roglic, un dimecres, es va mostrar pletòric en l’etapa reina del Tour-2020. Però dissabte, a la Planche des Belles Filles, va sucumbir davant el seu compatriota Tadej Pogacar. Ningú en el seu seny hauria pronosticat un final tan tens, emocionant i, sobretot, que el jove corredor eslovè fos capaç de capgirar la truita de la carrera.

La Vuelta i el Giro

Molts van dir a la Vuelta-2015 que Tom Dumoulin havia deixat la prova sentenciada després de la contrarellotge celebrada a Burgos que havia obert la tercera setmana de competició. Però a la serra, a les portes de Madrid, es va ensorrar davant l’ofensiva de Fabio Aru amb l’ajuda de Mikel Landa. I va perdre la ronda espanyola.

I al Giro ja s’ha repetit el que li va passar precisament a Simon Yates en l’edició del 2018, vestit amb la ‘maglia rosa’, amb un poder estel·lar fins que a falta de tres dies per acabar la carrera Chris Froome va desenfundar per deixar-lo fora de combat.

La crisi de Sega di Ala

Només Bernal sap el que li va passar realment a Sega di Ala. A Itàlia el van veure amb un ampli somriure, dissimulant o sense amagar res, possiblement un defalliment producte de l’abús en els gels i massa sucre al cos. Si va passar d’aquesta manera, el ciclista colombià no té res a témer, però ¿i si va ser la maleïda esquena? ¿Si ja està al límit de les forces?

Yates té l’obligació esportiva de provar-ho. En contra seu hi juga la irregularitat demostrada en la carrera. A favor, disposa d’un equip consistent tot i que no pot desaprofitar l’ocasió de provar Bernal i la fortalesa –almenys com a equip inqüestionable– de l’Ineos.

Ofensiva des de lluny

Però si vol fer mal de veritat, Yates no ha d’esperar a l’última pujada, aquest divendres a Alpe di Mera i dissabte a Alpe Motta. L’ofensiva cap a la ‘maglia rosa’, la prova del cotó fluix per veure com està Bernal, ha de ser a molts quilòmetres de la meta i, sobretot, no deixar per demà el que pugui fer avui.

Notícies relacionades

El Giro té ara molta més emoció del que semblava després de l’exhibició de Bernal a les Dolomites, encara que aquest dijous decidissin tots abaixar la intensitat de la pedalada i permetre a la fuga que guanyés molt temps, uns exagerats 23.30 minuts, en la victòria d’Alberto Bettiol, el triomfador del Tour de Flandes-2019.

Com si aquest dijous s’hagués tractat d’una nova jornada de descans tot i que amb el dorsal posat després de la retirada de Remco Evenepoel, el Giro mira ara cap als Alps, a les cames de Bernal i al que sembla la crònica d’un atac anunciat de Yates perquè amb Damiano Caruso, segon de la general, només s’espera que resisteixi i miri de conservar la plaça. Només una hecatombe de Bernal li permetria donar una sorpresa tan gran o igual que la que va protagonitzar l’any passat Tao Geoghegan Hart en la seva victòria a Milà.

Classificació

  1. Egan Bernal (Col/Ineos). 72.10.18 hores.

  2. Damiano Caruso (Ità/Bahrain) a 2.21 m.

  3. Simon Yates (GB/BikeExchange) a 3.23 m.